A bírósággal történő elektronikus kapcsolattartás szabályainak pontosítását, valamint a távmeghallgatásra vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazza az - a polgári perrendtartásról szóló, valamint egyéb eljárásjogi és igazságügyi törvények módosítását kezdeményező - javaslat, amelynek általános vitáját csütörtökön folytatták le az Országgyűlésben.

IM: a javaslat pontosítja az elektronikus kapcsolattartás szabályait a polgári perben


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában rámutatott: céljuk az igazságszolgáltatás területén, hogy a bírósággal való kommunikáció minél szélesebb körben és minél több ügyben elektronikus úton történjen. Emlékeztetett arra, hogy az elektronikus kapcsolattartás bevezetésének időpontját többször módosították, legutóbb 2016. január 1-jére.

Mint mondta, a javaslat a zökkenőmentes indulás érdekében pontosítja, egyértelművé teszi és bővíti az elektronikus kapcsolattartás szabályait a polgári perekben. Az előterjesztés pontosítja a polgári perrendtartás (pp) szabályait úgy, hogy az elektronikus kapcsolattartás az ügyfél-, illetve a hivatali kapun át történhet.

Az államtitkár közlése szerint egyértelműen meghatározzák azt, hogy elektronikus kapcsolattartás a jogi képviselővel eljáró fél számára, valamint a belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezeteknek kötelező.

Hozzátette: az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek körét az ügyésszel is kibővítik. Elmondta azt is, hogy ezen kapcsolattartás során a kézbesítési vélelem megdöntése akkor lehetséges, hogy ha a kézbesítési tárhelyhez a kérelmező önhibáján kívül nem fér hozzá.

Völner Pál kitért arra, hogy ezt a kapcsolattartást felmenő rendszerben vezetik be a 2016 után indult közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálat iránti, a birtokvédelmi határozat megváltoztatása iránti perekre, illetve a fizetési meghagyásos eljárásra.

Ismertette, hogy a polgári perben is lehetővé teszik a távmeghallgatást, amely jelentősen megkönnyíti azok meghallgatását, akiknek megjelenése a tárgyalás helyszínén jelentős nehézséggel vagy jelentős többletköltséggel járna. A törvényjavaslat rögzíti ezért a zártcélú távközlő hálózat útján történő meghallgatás, kihallgatás szabályait - jelezte, beszámolva arról is, hogy a menekültügyi eljárások esetén speciális szabályok lesznek.

Völner Pál közölte azt is, hogy alkotmányos mulasztást is orvosolnak, mert az Alkotmánybíróság (Ab) megállapította, hogy a bíróságnak az előzetes döntéshozatali eljárásban is végzéssel kell döntenie és azt meg kell indokolnia.


Fidesz: a bírósági eljárások gyorsítását és a hatékony igazságszolgáltatást szolgálja a javaslat


Répássy Róbert (Fidesz) "jó szívvel" ajánlotta elfogadásra a törvényjavaslatot. Azt mondta, hogy az előterjesztés újabb lépés a bírósági eljárások gyorsítása és a hatékony igazságszolgáltatás felé. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2010-ben kitűzött célja az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése volt ezen terület függetlenségének tiszteltben tartása mellett.

Az igazságszolgáltatás a jogállam garanciája, hatékony igazságszolgáltatás nélkül nem lehet jogállamról beszélni - hangoztatta.

Répássy Róbert is ismertette a törvényjavaslat lényeges elemeit, amelyek miatt támogatják azt.


MSZP: január 1-je közel van, és az új szabályok alkalmazása nem kis kihívást jelent az érintetteknek


Harangozó Tamás (MSZP) a javaslat előremutató és támogatható részének nevezte az előzetes döntéshozatali eljárásra vonatkozó új rendelkezéseket. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy a bíróság köteles legyen megindokolni, miért utasítja el a peres fél az Európai Bíróság eljárásának kezdeményezésére irányuló kérelmének elutasítását. Jelezte ugyanakkor, hogy ezek a szabályok nem a kormány jogállami elkötelezettsége miatt kerültek be a javaslatba, hanem mert az Ab december 31-ei határidővel erre kötelezte az Országgyűlést.

Az ellenzéki politikus az elektronikus kapcsolattartás kiterjesztését alapvetően üdvözölte, de felhívta a figyelmet arra, hogy számtalanszor módosították az ezzel kapcsolatos határidőt. Ezért súlyos fenntartásaik vannak a törvényjavaslattal kapcsolatban - tette hozzá. Közölte, remélik, hogy "egy kiforrott szabályozást" terjeszt elő a kormány.

Harangozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a január 1-je közel van, és az új szabályok alkalmazása nem kis kihívást jelent az érintetteknek.


A KDNP támogatja a javaslatot


Vejkey Imre (KDNP) pártja támogatásáról biztosította a javaslatot, majd ő is ismertette, a törvényjavaslat legfontosabb elemeit, így az elektronikus kapcsolattartás, a távmeghallgatás szabályait.

A részletszabályok közül kiemelte azt, hogy az elektronikus kapcsolattartás során a keresetlevelet és az egyéb beadványokat a kézbesítési rendszer által biztonsággal és sérülésmentesen befogható méretű csomagban kell benyújtani, ez jelenleg 100 megabyte.

Forrás: MTI