Ma indul a részletes vitája a parlament előtt annak a törvénymódosításnak, ami jelentős változásokat hozhat az önkéntes pénztárak életében. A legfontosabb az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak kötelező lesz járadékot szolgáltatniuk. Innen csak egy lépés lehet az egyösszegű kifizetések tilalma. Ahogy az megvalósult a magánnyugdíjpénztárak esetében.
A nemzetgazdasági tárca törvénymódosítással kezdeményezte, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak kötelező jegyen járadékot szolgáltatniuk. Ez alól csak az ezer főnél kisebb létszámúak mentesülhetnének – írja az enpenzem.hu

A módosítás indoklásában szükségesnek tartották hangsúlyozni, hogy a tagnak a járadékfolyósítás, illetve az ütemezett pénzkivonás időtartama alatt bekövetkezett halála esetében a pénztár által még nem folyósított összeg örökölhető marad.

Most még nem tudnak járadékot fizetni

A jegybank igazgatója ősszel a Pénztárkonferencián azt mondta: kívánatos lenne, ha a pénztári megtakarításokhoz csak életjáradék formájában juthatnának hozzá a tagok. A tagok pedig a tapasztalatok szerint egyértelműen az egyösszegű kifizetés mellett teszik le a voksukat.


A törvények a magánnyugdíjpénztárak kezét megkötik, és a nyugdíjas kort elérő tagok egyelőre nem kaphatnak havi járadékot. A Szövetség Magánnyugdíjpénztárnál idén már 10 tagból 9 visszalépett a tb-rendszerbe.