Közös sajtótájékoztatón ismertette a tervezett IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program előzetes regisztrációjának aktuális adatait és az országos közfoglalkoztatási program eddigi eredményeit Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Réthy Pál a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője, valamint Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója. 
Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága háttérintézménye, a Nemzeti Művelődési Intézet 2015. március 1-jével indította el a Kulturális Közfoglalkoztatási Program harmadik ütemét, mely 2016. február 29-ig biztosít átmeneti foglalkoztatást az ország kétezer településén élő több mint hatezer munkakereső számára a kultúra és közösségi művelődés területén.

A programhoz a feltételeket a BelügyminisztériumKözfoglalkoztatási Támogatási Programja biztosítja, a részt vevő közfoglalkoztatottak munkáltatója a Nemzeti Művelődési Intézet, a szakmai munkát a partnerszervezetnél végzik a programban részvevők.

A Kulturális Közfoglalkoztatási Program tervezett folytatása érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet az előző évek gyakorlatát követve a lehetséges partnerek körében előzetes regisztrációt végez annak felméréséért, hogy a kulturális alapellátás kiterjesztése jegyében Magyarország önkormányzatai, a történelmi egyházak, továbbá a kulturális tevékenységet végző civil szervezetek milyen létszámkerettel kívánnak bekapcsolódni az értékteremtő közfoglalkoztatási programba.

Dr. Hoppál Péter ismertette, hogy a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program a tervek szerint 2016. március 1-jén kezdődik és 2017. február 28-án fejeződik be, s az előzőekhez hasonlóan a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Támogatási Programjának köszönhetően valósulhat meg a támogatási döntés és a hatósági szerződés aláírását követően. A két minisztérium már egyeztet a részletekről.

Az államtitkár hangsúlyozta a Kulturális Közfoglalkoztatási Program szerepét a kulturális alapellátás megteremtésében. Az EMMI célja, hogy az ország minden településén bárki számára elérhetőek legyenek a kulturális programok és közösségi művelődési formák. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak által a helyi közösségekért végzett munka elősegítette a kulturális egyenlőtlenségek csökkenését. Dr. Hoppál Péter méltatta a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevők más közfoglalkoztatási programokhoz képest egyedülállóan magas – 22%-os – elhelyezkedési arányát. „A kultúra a maga módján – áttételesen – hozzájárult a munkanélküliség csökkentéséhez.” A közösségi munkások továbbfoglalkoztatásáért gyakran a helyi társadalom teremtette meg a betölthető munkahelyet a programtól inspirálva, de a megszerzett szakmai tudás és gyakorlat is fontos szerepet játszottak az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérésben. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a még magasabb létszámmal indítani tervezett IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program Magyarország mind több településen teszi lehetővé a kulturális alapellátás kiterjesztését. A regisztráció jelenlegi állása minden okot megad a bizakodásra, hiszen már ez első héten 2478 szervezet jelezte fogadókészségét 5543 közfoglalkoztatottra az ország 1404 településén.

Réthy Pál a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője az EMMI és a Belügyminisztérium korábbi együttműködéseinek tapasztalataként kiemelte, hogy a kulturális területen különösen sok az előremutató kezdeményezés, s a Kulturális Közfoglalkoztatási Program is a jó gyakorlatok közé tartozik. A program erősségének az általa létrehozott értékteremtő hálózatot tartja, s ennek kapcsán rámutatott: megfelelően képzett szakemberek alkotta hálózat nélkül az innovációs lehetőségek is szűkülnek. Ezt küszöböli ki a program számára akkreditált „Kulturális közösségi munkás” képzés, amit a kulturális közfoglalkoztatásban részt vevők 99%-a elvégzett. Réthy Pál részletezte a Belügyminisztérium támogatását, hangsúlyozva, hogy a méltó munkakörülmények biztosításához hosszabb távra szólóan infrastruktúra-fejlesztéssel és irodaszer-beszerzésekkel is hozzájárult a tárca.

Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója szerint a kulturális közfoglalkoztatási programokban eddig részt vett több mint tízezer munkakereső közvetítésével legkevesebb tízezer családhoz, baráti társasághoz, közösséghez juthatott el az életminőséget javító kultúra és közösségi művelődés aktív, alkotó gyakorlata.A program hatásai közül kiemelte az érzékelhető változásokat: a gyenge közösségi hálózattal rendelkező településeken a hétköznapi kultúrában is számos bizonytalanság lelhető fel többek között a helyi értékek ismerete, a viselkedéskultúra, a bizalom, a kezdeményezőkészség vagy a hagyományápolás területén – ezeken tudott a programba bekapcsolódó településeken javítani a kulturális közfoglalkoztatás. Polyák Albert a program egyik nagy sikerének tartja, hogy a jelenlegi ütemben először sikerült elismert – Kulturális szakember I. és Kulturális szakember II. – szakmát adni közel félszáz közfoglalkoztatottnak. Közülük többen is jelezték, hogy szakmával a kezükben már állásajánlathoz is jutottak vagy elhelyezkedtek. Polyák Albert azzal az ígérettel zárta tájékoztatóját, hogy a kulturális közfoglalkoztatás modellje iránt érdeklődő országos hatókörű szervezetekkel szívesen megosztják a megvalósítás módszertanát.

A sajtótájékoztatón ezután három partnerszervezet mutatta be saját példáján keresztül a kulturális közfoglalkoztatás tapasztalatait többféle szempontból. Jávorka Lajos atya a tiszakécskei Szentháromság Plébánia plébánosa, a Gémes Mihály Alapítvány elnöke a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek (55 év felettiek, megváltozott munkaképességűek) foglalkoztatásának lehetőségét hangsúlyozta, Rákóczifalvai polgármestere, Kósa Lajos, aki egyben a Nap Mint Nap Egyesületet is képviselte, a program élesztő szerepére mutatott rá a helyi közösségi-kulturális kezdeményezések elindulásában és folytatásában, valamint a közösségi színterek működtetésében. Gyurcsik Attila a szokolyai Felföldi Sólyom Képző Termelő és Feldolgozó Szociális Szövetkezet elnöke egy nemrég indult, a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Programra az elsők között szervezetet képviselt – nem véletlenül, a szociális szövetkezetet ugyanis alapítói között kulturális közfoglalkoztatottak is vannak, a szervezet létrejöttét pedig a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája mentorálta. 

Az előzetes szándéknyilatkozat kitöltésére 2015. november 15-ig van lehetőség a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján (www.nmi.hu – Kiemelt programok/ Kulturális Közfoglalkoztatási Program / Aktuális információk menü). A szándéknyilatkozat kitöltésével kapcsolatban felmerült kérdésekre a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok Főosztálya munkatársai adnak válasz a kiemeltprogramok@nmi.hu e-mail címen.


Fotó: Csákvári Zsigmond