Az MSZP szerint nemzetstratégiai ágazattá kell tenni az oktatást Magyarországon, hogy a kormányzás egészét áthassa az oktatás elsődlegességének szemlélete.

Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az OECD legfrissebb - a 2008 és 2012 közötti időszakot elemző - jelentésére utalva azt mondta, a dokumentum lesújtó képet mutat a magyar oktatás helyzetéről.
Szerinte a jelentés arra világít rá, hogy a Fidesz által erőltetett oktatási lépések tudásválságot okoznak, illetve azt tovább mélyítik.
A képviselő szerint ezért "valódi és kemény" szemléletváltásra van szükség az oktatásügyben, amelybe - szavai alapján - 2010 óta "rendszerszerű hibák" vannak.
Azt hangoztatta: az oktatás helyzete meghatározza Magyarország versenyképességét, termelékenységét és a jövőjét, az ország mégis sokkal kevesebbet költ az oktatásra, mint amennyire szükség lenne, és szerinte azt is rosszul.
Az MSZP álláspontja alapján ma nem fordítanak kellő figyelmet a funkcionális analfabetizmus felszámolására. Kunhalmi Ágnes ezért azt javasolta, legyen nemzeti minimumcél, hogy az általános iskolát senki nem hagyhassa el úgy, hogy nem tud írni-olvasni, számolni, nincs szövegértése és nem tudja használni a számítógépet.
A képviselő ismertette, melyek azok a stratégiai lépések, amelyeket pártja szükségesnek tart a magyar oktatásügyben. Ezek között említette: az oktatás nem szolgálhat pártpolitikai és ideológiai érdekeket; a központi tervgazdálkodást és a gyermekek egyformára szabását fel kell hogy váltsa egy kreatív, gyermekközpontú, a tehetséggondozásra épülő oktatási rendszer; vissza kell adni a pedagógusok önbecsülését; valódi béremelés kell "mindenkinek"; továbbá vissza kell adni a szakmának a szólás és a beleszólás jogát.
A képviselő által idézett OECD jelentés szerint a vizsgált négyéves időszakban Magyarországon reálértéken csökkentek az oktatási intézményekre fordított állami kiadások; 2008 és 2010 között 11, míg 2010 és 2012 között 13 százalékkal.
Erre utalva - egy kérdésre válaszolva - azt mondta, a Fidesz-kormányzat sokkal többet vont el az iskoláktól, mint amire a korábbi kormány a világgazdasági válság miatt rákényszerült. 

Forrás: MTI