Mihályi Gábor rendezésében mutatja be pénteken a Háromszék Táncegyüttes az Erdély-menyegző című előadást.
Az intézmény szerdai közlése szerint Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője első alkalommal rendez Erdélyben. A társulat sajtótájékoztatóján a rendező-koreográfus elmondta, hogy a táncszínházi produkció témájának színpadi megfogalmazása embert próbáló feladat, amely édes teherként nehezedett az alkotóstáb vállára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a táncosok sokszínű előadói képessége és egyéni tulajdonságaik lehetővé tették ennek a feladatnak a megoldását. Az előadásban Erdély és a menyegző fonódik össze, az otthon, a haza és a házasság mint két organikus világ szövődik át egymáson.

A rendező szerint a Háromszék Táncegyüttes repertoárja egy ízig-vérig 21. századi táncszínházi produkcióval gazdagodik, amelyben nem révednek misztikus vagy valósnak vélt, elképzelt aranykorokba.

Orza Calin koreográfus, társalkotó hozzátette, nem titkolt szándékuk a menyegző bizonyos pillanatait Erdély történetének momentumaival hangulatilag társítani.

A színpadra vitt "folklórszínházi költemény" a történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt az előadásban fontos szerepe van a háttéranimációnak.

Az előadás zeneszerzője Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója, a forgatókönyvet és a dramaturgiát Prezsmer Boglárka jegyezte, a jelmeztervező Furik Rita, a díszletet és az animációt Ütő Gusztáv és Ferencz Hunor készítették.

Az előadást pénteken este mutatják be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, ahol szombaton és vasárnap is megtekinthető.

Forrás: MTI