A Masterplast Nyrt. az elmúlt hét év legjobb eredményét várja idén, arra számít, hogy az árbevétel 5 százalékkal 85 millió euróra, az adózott eredmény pedig az előző évinek a duplájára, 3 millió euróra nő - mondta az építőipari hőszigetelő anyagokat gyártó és értékesítő cég elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
A cég 2016-ban a belépését tervezi a BÉT prémium kategóriájába.

Tibor Dávid elnök-vezérigazgató kiemelte: hétéves negatív trenden van túl az ágazat, 2008-óta a legsikeresebb évnek nevezte 2015-öt. Jövőre az exportpiacokon folytatódik a dinamikus növekedés, az árbevétel 5 százalékkal 90 millió euróra, az adózott eredmény pedig 3,5-4 százalékkal nőhet - közölte. A vállalat megfelelő eredmény mellett az idén osztalékot fizetne, és 2016 tavaszán szeretnének a BÉT prémium kategóriájába kerülni.

A vállalat az első háromnegyed évben 74 százalékkal magasabb, 3,3 millió eurós nyereséget ért el, árbevétele pedig 4 százalékkal 64,6 millió euróra nőtt, a teljesítményt - ahogy az egész évet is - döntően a nyugat-európai exportpiacok húzták. Az iparági előrejelzések szerint 2020-ig pozitív környezetben tudnak dolgozni, további tartós és folyamatos profitnövekedést terveznek, és 100 millió euró fölötti árbevétel elérését - mondta. 

Kitért arra, hogy a cég legjelentősebb piaca továbbra is Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna, de a növekedés húzóereje a nyugat-európai export maradhat. 

A vállalat eddigi történetének legnagyobb beruházása a szabadkai üvegszövet-gyár 2017 tavaszára készül el 8,4 millió eurós beruházással, a vajdaságban ez eddig a legnagyobb magyar beruházás - ismertette. Az új gyáregységben a Masterplast évi 80 millió négyzetméter üvegszövet gyártására lesz képes, amivel Európa három legjelentősebb gyártója közé kerül, a szabadkai gyárban foglalkoztatottak létszáma meghaladja majd a 300 főt.

Kitért arra, hogy folyamatban van egy adóhatósági vizsgálat 30 napja, amely a céget is érinti, reményét fejezte ki, hogy az ügy mihamarabb lezárul. Büntetőeljárás folyik a cég egyik alkalmazottja - egy beszerzési asszisztens - ellen, amiben a cég objektív felelősség miatt érintett lehet. A feltételezett visszaélést a vezetőséget megtévesztve, azok tudta nélkül követték el - szögezte le. Az ügy a cég alapvető működését nem befolyásolja, belső vizsgálatuk szerint sem a cég, sem az alkalmazott nem követett el bűncselekményt. Az ügy akár több évig is elhúzódhat, összesen 269 millió forint vitatott áfa-visszaigénylést érint.

Forrás: MTI