Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) megalapításának 70. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián rendeztek konferenciát, amelyen előadásokkal emlékeztek meg a szervezet első hetven évéről és annak magyar kapcsolódási pontjairól.
"Az UNESCO legfőbb célja a kulturális értékek megóvása és gyarapítsa" - emelte ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a csütörtöki tanácskozás megnyitóján.

Az elnök kifejtette, hogy a közös egyetemes kultúrának a tudás, valamint annak átadása is része, de kulturális kérdés az is, hogy "miként gondolkodunk a minket körülvevő világról, természetes és épített környezetünkről".

Kiemelte: az UNESCO elmúlt hét évtizede azt példázza, hogy nem lehetetlen vállalkozás az értékek őrzése, ápolása és továbbörökítése.

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke megnyitóbeszédében felidézte a szervezet 1945-ben elfogadott alkotmányának legfontosabb pontjait, hangsúlyozva az első mondatot: "Mivel a háborúk az emberek tudatában keletkeznek, az emberek tudatában kell a béke védelme érdekében munkálkodni".

Bogyay Katalin nagykövet, Magyarország állandó ENSZ képviselője a tanácskozáson elnökségének két évéről beszélt. Az UNESCO 38 elnökségi korszaka alatt csupán háromszor töltötte be nő ezt a posztot, Bogyay Katalin a 36. ciklusban vezette két évig a szervezetet. Mandátuma alatt kiemelt hangsúlyt fektetett a nemek egyenlőségének előmozdítására, valamint a nők szerepére a békefolyamatokban, a konfliktusok kezelésében és a béke megőrzésében.

"Az UNESCO a különböző kultúrák, nyelvek és vallások szövetségét és egy békés világ eszméjét képviseli, amelyet a közös nemzetiségi normák és elvek irányítanak és nem a hatalmi politika" - emelte ki a nagykövet, hozzátéve, hogy az UNESCO tagjait az a hit egyesíti, hogy a béke az emberi szolidaritáson és a kultúrák közötti harmónián alapul és az emberiség közös sorsának beteljesítése erősebb minden megosztó ideológiánál.

A nap folyamán előadást tart mások mellett Balázs Ervin, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Természettudományi Szakbizottságának elnöke, Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Víztudományi Oktató Intézet korábbi rektora is.

Forrás: MTI