Több európai országhoz képest Magyarország súlyos lemaradásban van hőskultuszának ápolásában - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken egy budapesti konferencián.
Magyar Levente kiemelte: sem sikeres jelenre, sem fényes jövőre nem vagyunk méltók addig, amíg egyetlen mártírsír van, amelyen nem olvasható, vagy egyáltalán nincs felirat, amíg egyetlen olyan hősi halott is van, akiről azt sem tudjuk hol nyugszik. Márpedig - mint kiemelte - az első világháborúban elesett mintegy 660 ezer honfitársunk közül mintegy 80 ezerről tudjuk hol fekszik, nagyjából 200 ezer felkutatható sír lehet.

Mint kifejtette: Magyarország szuverenitásának elvesztése 1944 óta, előbb a "katonai ideológiai elnyomás", majd a rendszerváltást követően "saját fásultságunk miatt" nem tudtuk eltemetni hallottainkat. A KKM államtitkára szerint majdnem negyed évszázadot vesztegetett el az ország.

Magyar Levente: úgy fogalmazott: "késésben vagyunk hőseink előtti tisztelgésben", ugyanakkor megjegyezte: soha nincs késő munkához kezdeni. Ennek nyomán az elmúlt években a magyar kormány már jelentős forrásokat biztosított a hadisír-gondozásra, hamarosan felállítják az első világháborús központi emlékművet is. Magyar Levente hozzátette: reményei szerint erre az emlékműre mind a 660 ezer hős magyar katona nevét felvésik majd.

A KKM államtitkára pénteken a budai Várban, a Magyarság Házában a XIV. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferencián A külföldi hadisír-gondozás szerepe kegyeleti kultúránkban címmel tartott előadást. 

Magyar Levente kifejtette, hogy történelem során a magyaroknak többször a legnagyobb katonai hatalmakkal kellett megvívniuk. Az "állandó nemzeti motívum, a szabadságvágy" által vezérelt magyarok generáció pedig egyszer sem az ellenség erejének mérlegelésének függvényében szálltak harcba - jegyezte meg az államtitkár. Mint kiemelte: a magyarok 1703-ban, a Rákóczi-szabadságharc során - és azóta többször is - tűzzel, lelkesedéssel,  "elemi élni akarással" szálltak harcba. Ennek a "nemzetmegtartó erejéből élünk a mai napig" - tette hozzá Magyar Levente, kiemelve: történelemi tragédiáink, a szabadságharcok "egyetlen áldozata, egyetlen csepp vér sem volt hiábavaló", mert nemzetként megmaradtunk és szabadok vagyunk.

A KKM államtitkára szerint hős elődeink megmutatták "van miért küzdeni, de van is miért reménykednünk". Ezzel együtt megjegyezte: ahhoz, hogy a jövő építésére méltók legyünk felszínre kell hozni és tovább kell örökíteni minden hős magyar katona "dicső emlékezetét".

Forrás: MTI