Javított gazdasági előrejelzésén a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), és a szerb bruttó hazai termék (GDP) idei várható növekedését 0,5 százalékról 0,8 százalékra módosította - jelentette be Veselin Pjescic, az NBS alelnöke csütörtökön Belgrádban.
A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint Pjescic közölte, hogy a következő évre vonatkozó előrejelzésén is javított a jegybank, azt 1,5 százalékról 1,8 százalékra növelte. Mindkét előrejelzés módosítását a javuló befektetésekkel magyarázta. 

A közelmúltban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is módosította a GDP-előrejelzését 0,5 százalékról 0,75 százalékos növekedésre.

Az NBS alelnöke közölte, hogy októberben az előző évhez képest 1,4 százalék volt az infláció, elmaradva a tervezett értéktől, az alsó határ alatt marad, de jövőre várhatóan eléri a célsávot. A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelyet mindkét irányba másfél százalékpontos sávon belül értelmez. 

A szerb központi bank az idén hétszer csökkentett már kamatot, az irányadó ráta a januári 8 százalékról 4,5 százalékra csökkent novemberben. Az NBS a leggyakrabban az alacsony inflációval indokolta döntését.

Forrás: MTI