Nagyszabású koncerttel és emlékkiállítással ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a pécsi Bartók Béla Férfikar a napokban.

A pécsi Kodály Központban vasárnap tartandó, Requiemtől a bordalokig című jubileumi koncerten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok Lakner Tamás vezényletével, szólistaként pedig a kar volt tagjai közül Horváth István, Gál Máté, Csajághy Szabolcs és a Vivat Bacchus tagjai is fellépnek - írta a kórus az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Hozzátették, hogy az esten felcsendül Cherubini d-moll Requiemje, elhangzik Francis Poulenc Assisi Szent Ferenc négy imája, Kodály Huszt és Isten csodája című műve, Verdi, Mascagni operáinak részletei, s a Hazám, hazám című ária is.

Kitértek arra, hogy az emlékkiállítás november 9. és 13. között látható a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

A kar hangsúlyozta, hogy az elmúlt 20 évben felkerültek a világ "kórustérképére": 42 díjat kaptak hazai és nemzetközi versenyeken, s kétszer nyerték el a kórus olimpiai bajnoki címet.

A Bartók Béla Férfikar fellépett a világ legjelentősebb koncerttermeiben, köztük a londoni Royal Festival Hallban, a barcelonai Palau della Musicaban, a bécsi Musikvereinsaalban, a lipcsei Gewandhausban, Minneapolisban a Grand Concert Hallban, de művészei énekeltek a berlini Reichstagban is - közölték.

Hozzáfűzték: Európán kívül koncerteztek Brazíliában, Argentínában, Uruguayban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában. Legnagyobb szakmai sikerüknek Kodály összes férfikari művének CD-felvételét tartják amelyre a Hungaroton kérte fel őket.

A kar egyedülálló kezdeményezése az európai bordalfesztiválok sorozata, mely a férfikari mozgalom népszerűsítésére 1993 óta több mint 3 ezer férfi énekest vonzott Pécsre és Villányba - írák.

Forrás: MTI