Egyre nagyobb a kereslet a vállalatok részéről a megváltozott munkaképességű munkavállalók iránt, azonban jelentkezők híján nem tudják betölteni ezeket az állásokat - mondta Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő RehabJob Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.
Vélekedése szerint ennek egyik oka, hogy a megváltozott munkaképességűek "bennragadnak" az állásokban, mert a védett foglalkoztatás "gyorsítósáv helyett zsákutcaként" üzemel, ahol a cégek képzőközpont helyett piaci vállalkozásként működnek, miközben elfogytak a piacról a megváltozott munkaképességű munkavállalók.

A nyílt munkaerőpiacra való belépést nehezíti az is, hogy a jelöltek félnek az esetleges kudarctól, inkább vállalják a megszokott betanított munkát, sokkal kevesebb pénzért - tette hozzá. A RehabJob ügyvezetője szerint a foglalkoztatók sincsenek felkészítve, hogyan lehetne továbbítani ezeket a munkavállalókat a nyílt munkaerőpiacra.

A RehabJob honlapján jelenleg 43 cég keres jelentkezőket, a honlap segítségével évente 50-80-an találnak állást, ezen felül 25-40 embert közvetít ki a cég - ismertette az ügyvezető.

A meghirdetett állások között vannak tipikusan a könnyű fizikai munkák, de gyakoriak a középfokú végzettséget igénylő adminisztratív feladtok is, például adatrögzítő, ügyfélszolgálatos - ismertette. Jellemzőek a szakirányú végzettséget - pénzügyi asszisztens, könyvelő - igénylő pozíciókra vonatkozó megkeresések, ahol akár idegen nyelvtudás is szükséges lehet - tette hozzá.

A megváltozott munkaképességűek hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben vannak és úgy gondolják, már annak is örülniük kell, ha a minimálbér feléért, napi négy órában foglalkoztatják őket, pedig volna hely számukra a nyílt munkaerőpiacon - fejtette ki a RehabJob ügyvezetője.

Dobár Attila kiemelte: a cégek mintegy 65 milliárd forintot fizetnek be rehabilitációs hozzájárulásként évente, amiből 65 ezer ember helyezkedhetne el a nyílt munkaerőpiacon, sokkal jobb feltételek mellett.

A RehabJob a fogyatékossággal élő és egészségkárosodott munkavállalók elhelyezkedésének és beilleszkedésének segítésével foglalkozik, a JobGroup Magyarország tagja. A magyar tulajdonban lévő cégcsoport árbevétele 2014-ben meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

Forrás: MTI