Czimbalmos Napot tartanak szombaton a Fonóban. Unger Gergő, a Cimbaliband tagja, az egyik szervező az M1 aktuális csatornán kedden elmondta, hogy délutántól estig a legkiválóbb hazai cimbalmosok részvételével beszélgetéseket, hangszerbemutatót és koncerteket tartanak.
"Az ötlet úgy jött, hogy a Cimbalibanddel külföldön gyakran adunk workshopot a cimbalomról, amely speciális eszköz, hiszen egyszerre ütős és húros hangszer" - idézte fel Unger Gergő.

Beszámolt arról, hogy a szombati Czimbalmos Nap vendége lesz a román Ion Miu, a cimbalom "keresztapja" és az ukrán Mihajlo  Zaharia. Az érdeklődők a Fonó Budai Zeneházban számos hazai cimbalmos kiválósággal is találkozhatnak, köztük Balogh Kálmánnal, Lukács Miklóssal, Lisztes Jenővel, ifjabb és idősebb Csurkulya Józseffel vagy a Cimbaliband vezetőjével, Unger Balázzsal.

Mint elhangzott, a hangszer mesterei ízelítő blokkokat mutatnak be műfajukból, a klasszikustól a népzenén át egészen a dzsesszig. Bemutatkoznak fiatal tehetségek is, köztük a Fölszállott a páva című műsor résztvevői.

Forrás: MTI