Befejeződött a 2,1 milliárd forintból megvalósított ivóvízminőség-javító program Gyulán és Eleken. A kedden lezárt fejlesztésre azért volt szükség, mert a két településen az ivóvíz arzéntartalma az Európai Unióban meghatározott egészségügyi határérték felett volt.
Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere a program zárórendezvényén elmondta: a másfél éves kivitelezés eredményeként a víz arzéntartalma mindenhol jelentősen alacsonyabb az előírt, literenkénti 10 mikrogrammos értéknél. A kutakban mért értékek literenként 1,1 és 6,5 mikrogramm közöttiek.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a 2,1 milliárd forintos nettó beruházási költségből 1,71 milliárdot európai uniós támogatásból, a fennmaradó összeget pedig a Belügyminisztérium önerőalapjából finanszírozták.

Görgényi Ernő kifejtette: a projekt során hat új kutat fúrtak, kettőt felújítottak, összesen 13,5 kilométer távvezetéket építettek és több vezetéket kicseréltek a kivitelező cég, a Békés Drén Kft. szakemberei. Eleken egy napi 1100 köbméter, Gyulán két, napi 2900 köbméter kapacitású víztisztító berendezés épült meg.

A városvezető hangsúlyozta: Békés megye több településén volt gond az ivóvízminőséggel, ám a legtöbb település azt a megoldást választotta, hogy a romániai Arad mellől vezessék át a jó minőségű vizet. Gyula és Elek azonban sosem tartotta jó megoldásnak, hogy importálja az ivóvizet - jelentette ki.

Pluhár László (MSZP), Elek polgármestere felidézte, hogy már húsz éve beszélnek a települések az ivóvízprobléma kezeléséről, a két város 2009-ben kötötte meg az együttműködési megállapodást a közös fellépésre. Örömét fejezte ki, hogy a beruházással sikerül a jövő nemzedékek számára is egészséges ivóvizet biztosítani.

Forrás: MTI