ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK 
Látvány-izgalom-tudás
Az épület korszerűsítése miatt 2010-ben bezártak a múzeum állandó  kiállításai. Helyükön ez év végén egészen új tárlatok nyílnak. A gyűjtemény eddig sosem látott tárgyai kivételes látványvilággal jelennek meg a hatalmas terekben. Az érdeklődők barangolhatnak a föld alatti Debrecenben, sétálhatnak a Nagyerdő fái között, ellátogathatnak egy korabeli szamuráj udvarházba, de megismerhetik a „Csillagos ég lakóit” is. Az ősi kultúrák bemutatását a legmodernebb technika is segíti. Két emeleten húsznál is több tárlat szórakoztatja majd a Déri Múzeum látogatóit decembertől.
Munkácsy Terem
„Én az emberi alakban  megjelent Istent akartam ábrázolni.”

Így vallott műveiről az alkotó, akinek a múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy Teremben láthatók  Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusait, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. 

A három képből jelenleg csak kettő látható. Pákh Imre, Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy a festményt elszállíttatja a Déri Múzeumból. A tulajdonos akként rendelkezett, hogy amennyiben a műtárgy elszállítására a megadott napon mégsem kerül sor, megtiltja a festmény további bemutatását és meghatalmazottja a művet eltakarja. Ezt a döntést a Déri Múzeum tiszteletben tartotta, így a festményt 2015. augusztus 31-én eltakarta a kivitelező cég. 

PROGRAMOK

2015. november 24. (kedd) 17.00–18.00
Japán kultúra és művészeti szakkör általános iskolásoknak 
Déri Frigyes hagyatékának távol-keleti kincseihez kapcsolódóan

2015. november 25. (szerda) 16.00–17.00
Japán kultúra és művészeti szakkör középiskolásoknak 
Déri Frigyes hagyatékának távol-keleti kincseihez kapcsolódóan

2015. november 27. (péntek) 17.00–18.00
Magyar kultúra és művészeti szakkör japánoknak

2015. november 28. (szombat) 15-21 óra 
DEBRECENI BORMUSTRA 2015 
A Debreceni Borozó Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület szervezésében
Helyszín: Déri Múzeum 
Színvonalas társasági esemény - remek borok kóstolása - kötetlen beszélgetés
Az este során több mint 60 különleges nedűt ismerhetnek meg a résztvevők, de bemutatkoznak a helyi, regionális és az öt borvidék gasztronómiai szolgáltatói, kézműves sajtjai, lekvárjai, húskészítményei, gombái is.

A MODEM KIÁLLÍTÁSA ÉS PROGRAMJAI
 (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

KIÁLLÍTÁS

Újratervezés – Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből
A tárlat az Antal–Lusztig-gyűjtemény közel négyezer darabjából több mint félezret vonultat fel a MODEM három szintjén. A kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin öt szekcióba sorolta a kiválasztott munkákat. A bemutató első része egy páratlanul gazdag arcképcsarnok, illetve az arc különböző olvasatai. E válogatást három tematikus szekció követi a második szinten. A három témakör – Tradíciók, Térben és Időben – nemcsak a gyűjtő széles körű érdeklődését igyekszik reprezentálni, hanem a filozofikus gondolkodás iránti érzékenységére is szeretne rávilágítani. Az ötödik szekció, a Fiktív modellek, az absztrakció nagy kalandjába enged betekintést.
A kiállítás 2016. január 31-ig látogatható.

PROGRAMOK

2015. november 5. (csütörtök) 16 óra 
Gál András képzőművész tárlatvezetése az Újratervezés című kiállításban

„Az absztrakt képek fiktív modellek, mert láthatóvá tesznek egy valóságot, melyet sem nem látunk, sem nem tudunk leírni, de amelynek létezését feltételezzük.”

Gerhard Richter

Mit láthatunk, amikor semmit nem ábrázol a kép? Milyen különböző hozzáállásokból születnek az „egyszínű” képek? Valóban egyszínű-e a monokróm festmény? 
Gál András, a monokróm műveket alkotó, nemzetközileg elismert festőművész az Újratervezés kiállítás talán legkülönlegesebb terében, a Fiktív modellek c. szekcióban kalauzolja a látogatókat. Az Antal-Lusztig-gyűjtemény legújabb darabjait tartalmazó térben 23 külföldi és 21 magyar alkotótól több, mint félszáz mű látható. 

2015.november 14. (szombat) 11–12 óra
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának programja
Alkossunk együtt! - A nagy rajzolás
Kesze-kusza portrékirakó

ALKOSSUNK EGYÜTT! – A NAGY RAJZOLÁS  

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik legnépszerűbb eleme 2009 óta az Angliából induló „The Big Draw”, azaz „A Nagy Rajzolás”. A nemzetközi akció célja minél szélesebb tömegeket bevonni a közös vizuális alkotás folyamatába. A program alkalmat teremthet arra is, hogy az együttes alkotás élményén keresztül közösségek épüljenek a múzeumok köré.
A programponthoz Kesze-kusza portrékirakó címmel kapcsolódik október 14-én a Déri Múzeum. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2015 júliusában nyitotta meg Újratervezés/Re-Planning című kiállítását. A tárlathoz illesztett múzeumpedagógiai foglalkozáson a kiállított portrék alapján új műveket hozhatnak létre a gyerekek. Ezeket, a foglalkozás vezetőjének segítségével egyetlen óriási alkotássá fűzik majd össze. 
Szeretettel várunk mindenkit, aki részt szeretne venni egy nagy közös újratervezésben.

2015. november 17. (kedd) 17 óra
London után Debrecenbe érkezik!
A CSEH HÁZAK című vándorkiállítást
a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara szervezésében láthatják az érdeklődők.

"Itt most a képeken keresztül ...egy mesét látunk a cseh lakóház építészetről."
 Prof. Puhl Antal, építész  
Helyszín: MODEM

2015. november 21 (szombat) 10–11 óra

FOOD-ART avagy milyen ízű a művészet???
Szabó Eszter Ágnes képzőművész rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozása gyerekek és felnőttek számára
A program során ételekből készül képzőművészeti alkotás

2015. november 28. (szombat) 10–11 óra
CERKATÚRA
Hétvégi múzeumpedagógiai foglalkozás a MODEM-ben

2015. december 4. (péntek) 17 óra
Tóth Krisztina költő felolvasóestje
Helyszín: MODEM
"Minden író ember gyűjtöget: mondatokat, arcokat, párbeszédeket rakosgat el, helyszíneket rögzít" - írja Tóth Krisztina. A számos díjat elnyert, népszerű "gyűjtögetővel"  ezúttal Debrecenben találkozhatnak a versbarátok. 

A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY 
(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel: 52/413-572)

KIÁLLÍTÁSOK

Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából  
A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

A Debreceni Irodalom Háza 2014-ben nyílt meg. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell...” 
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása

A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezzük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.
Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

PROGRAMOK

2015. november 7. (szombat) 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja
MESTERSÉGEK NYOMÁBAN
Mit csinál a szobrász?
11 óra: Tárlatvezetés az „Önéletrajz, mit lapozni sem kell...” című Medgyessy-emlékkiállításban
15 óra: Szobrászkodás

2015. november 13. (péntek) 10–18 óráig
Jelentkezz párban, mérd fel tudásodat, jelentkezz egyedül, találd meg méltó ellenfeledet!
Szókirakó verseny a Debreceni Irodalom Házában 4-100 éves korig!
Helyszín: Debreceni Irodalom Háza
(Debrecen, Péterfia u. 28.)

2015.november 17. (kedd)
CSOKONAI-NAP
Csokonai Vitéz Mihály születésének évfordulója alkalmából a Déri Múzeum és a Debreceni Református Kollégium együtt szervez programokat.  
Ezen a napon a két intézmény közösen koszorúzza meg Csokonai szobrát, majd a múzeumban és a kollégiumban is számos programmal folytatódik az eseménysorozat.

Helyszín: Debreceni Irodalom Háza
(Debrecen, Péterfia u. 28.)

2015. november 18. (szerda) 17.30
A (cseh)szlovákiai magyarság megszerveződése a két világháború között
Bajcsi Ildikó történész, PhD hallgató (Eszterházy Károly Főiskola) előadása 
Helyszín: Debreceni Irodalom Háza
(Debrecen, Péterfia u. 28.)