A harmadik negyedévben 4,5 százalékkal nőtt a cseh gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest- közölte pénteken a cseh statisztikai hivatal azzal, hogy pontosított becslésről van szó. A korábbi becslés 4,3 százalékra tette a harmadik negyedévi GDP növekedést.

Az idei második negyedévvel összevetve 0,5 százalékkal nőtt a GDP.

"A pontosított becslés megerősítette, hogy a cseh gazdaság a harmadik negyedévben is megőrizte magas növekedési ütemét. A háztartások fogyasztása és a beruházások stabil növekedése mellett a gazdasági erősödést nagymértékben ösztönözték a kormányzati kiadások és a cseh termékek iránti növekvő külföldi kereslet" - olvasható a statisztikai hivatal kommentárjában.  

"A GDP növekedés üteme egyértelműen azt jelzi, hogy a cseh gazdaság jelenleg jó állapotban van" - jelentette ki Frantisek Bostl, a Colosseum beruházói és elemző csoport gazdasági szakértője. 

A statisztikai hivatal kimutatásából kitűnik, hogy a cseh gazdaság gyakorlatilag minden meghatározó szegmensében felívelő pályán halad. A legjobban a feldolgozó iparnak megy, de gyorsan erősödik az építőipar is, elsősorban a beruházások növekedése következtében.  

A háztartási fogyasztás évi 3 százalékkal, a kormányzati kiadások 4,4 százalékkal növekedtek a harmadik negyedévben.

A jó gazdasági helyzet kedvezően befolyásolta a munkaerőpiacot is, az aktív dolgozók száma 5,17 millióra emelkedett, ez  1,2 százalékos éves növekedés. 

Forrás: MTI