„Orbán Viktor magyar miniszterelnök szintén előállt egy hatpontos tervvel a válság megoldására. De ez a terv – mely a menedékkérők emberi jogait alárendeli a határok biztonságának – azzal fenyeget, hogy megosztja és elpusztítja az uniót, mert feladja az alapértékeit, és megsérti azokat a jogokat, melyek alapján irányítani kéne” - írja Soros György káoszügyi szakértő, minekutána papírra vetett hat pontot megoldási javaslatként.
Tele van a hócipőm az egyirányú emberijogi diskurzussal, pláne akkor, amikor mások emberi jogait az én emberi jogaim rovására érvényesítenék. Már ha emberi jognak számít az illegális határátlépés, autópályákon való menetelés, célország tetszőleges megválasztása, ha nem tetszik, továbbállás stb. Ez a parttalan jogkiterjesztő gyakorlat amúgy is az emberi jogok kiüresítéséhez vezet, de a migránsválság kapcsán ennél többről van szó: a jogállam és a törvénytisztelet végéről. 

A mi emberi jogainkat ugyanis a mi törvényeink szavatolják, egészen egyszerűen erre, és az ún. alapértékekre építettük fel az Európai Uniót. A törvények betartása tarthatja egyben ezt az egész miskuranciát, nem a törvényen kívüli állapot(ok) legitimálása obskurus gazdasági érdekek miatt. Ami most Európában folyik, az az erősebb kutya klasszikus esete, annak van igaza, aki több erőt mutat fel. Egyszerűen abszurd, hogy néha a hatóságok nyernek, néha a migránstömegek. Ezt anarchiának hívják, nem jogállamiságnak, ez ilyen egyszerű. 

Soros írásával alapvetően az a baj, hogy indulásból Európára hegyezi ki a megoldási javaslatait, ilyeneket ír: az EU-nak évente legalább egymillió menekült befogadására kell felkészülnie, ennek költségei megoszlanának a tagállamok között, valamint a pénz fedezetének előteremtésére kibocsátanának egy közös európai kötvényt is. Meg hogy minden menekültnek 15 ezer euró járna az első két év kiadásainak finanszírozására. Aszongya továbbá, hogy a libanoni, törökországi, jordániai menekülttáborokra 20 milliárd eurót kellene fordítani, ennek felét állja az EU, a többi megoszlana a világ fennmaradó része között etc. Nem is sorolom, mert mán itt kibújt a szög a zsákból.

Egyszerűen nem értem, miből gondolja Soros György, meg az összes kitartottja, hogy a közel-keleti, meg szubszaharai válsággócok csak és kizárólag az Európai Unió problémái. Mintha az Európai Unió nem létező hadereje bombázgatna szanaszét a világban, exportálná a demokráciát (és importálna minden földi jót), tetszelegne a világ csendőrének szerepében.

Azt meg végképp nem értem, hogy mi a baj a határok védelmével. A határ értelmét épp az adja meg, hogy szabályozott körülmények között lépheted át. Vagy nem. Továbbá: azért kell megvédeni a külső határainkat, hogy a schengeni övezeten belül ne kelljen határokról beszéljünk; ha már alapérték, a mozgás szabadsága, ugye. Ezt nevezzük Európa-projektnek évtizedek óta, elég sok energiát, melót és pénzt feccöltünk bele, hogy működjön. 

Már az is nagy baj, hogy Angela Szelfimerkel a bábjaival (értsd: az EU vezetői) ránk húzták az összes bevándorlót, nem kéne még, hogy sorosgyuri is taszajtsa őket. A mi izénkkel veri a csalánt, mert azt ő is kiszámolhatta, hogy az egész vagyona nem lenne elég a háborús övezetből elmenekült, illetve a jobb élet reményében hozzánk csángált migránsok problémáinak megoldására. 

Ja, ezt nem is ajánlotta fel.

Forrás: 888.hu