A kisvállalkozások támogatásáról, az illegális bevándorlásról és a Kecskemét melletti tanyavilágról is szó volt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. A parlament ezt követően megkezdte az állami földek értékesítéséről szóló, ellenzéki kezdeményezésű vitanapot.
LMP: mikor fogja ugyanúgy támogatni a kormány a kkv-kat, mint a multikat?

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy míg a kormány a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) munkahely-teremtési célra 1610 új munkahely kialakításához összesen 3 milliárd forintot biztosított, addig most az Audinak 380 munkahely létesítésére 6 milliárd forintot juttatott.

Mikor kapják meg a magyar kkv-k a kormánytól ugyanazt a támogatást, mint egyes multinacionális vállalatok? - kérdezte.

Válaszul Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára közölte: a járműipar az ipari termelés 26 százalékát adta tavaly, amiből kiemelkedik az Audi teljesítménye. Hozzátette, a kabinet a nagytermelőket és a kkv-kat is támogatja.

Fidesz: bevándorláspárti a baloldal

A fideszes Németh Szilárd azt kérdezte a kormány képviselőjétől, mi az oka, hogy a baloldal ennyire bevándorláspárti.

A politikus szerint Magyarország déli határának lezárása sikeres, amit a baloldalnak is el kellene ismernie, ehelyett továbbra is a migránsok mellett áll.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára reagálásában szintén a határzár sikerességéről beszélt, több európai ország és a baloldal politikájáról pedig úgy fogalmazott: a kontinensen több helyen a pillanatnyi szavazatszerzési lehetőségeket mérlegelik.

MSZP: a tanyákon élők nem számítanak?

Heringes Anita MSZP-s politikus arra hívta fel a kabinet figyelmét, hogy a belsőnyíri tanyavilágból szinte lehetetlen eljutni Kecskemétre, mióta megépült a várost elkerülő út. A hatóságok nem tudják megoldani, hogy az útról balra is lehessen kanyarodni - mondta, jelezve, hogy kerékpárral, gyalog és tömegközlekedéssel is lehetetlen erre közlekedni.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában közölte: a balra kanyarodás korábban is tiltott volt, így az ott lakók közlekedési lehetőségei a négysávos úttal nem romlottak. A szervizút megépítése szerinte önkormányzati feladat.

Vitanap

Fazekas: a magyar mezőgazdaság történelmi fordulóponthoz érkezett

A földművelésügyi miniszter a magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését.

Fazekas Sándor az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adásáról szóló, a szocialisták által kezdeményezett parlamenti vitanapon azt mondta, a nemzeti ügyek kormánya a földeladással egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra.

A politikus az új magyar birtokpolitika nyitányának is nevezte ezt a napot, mert eltűnik a szovjet kolhozrendszer utolsó maradványa is. A kommunista téeszesítés idején a parasztságtól elrabolt területek újra a kisgazdaságokat gyarapítják majd - fogalmazott.

Szerinte ha a helyi földművesek birtokába kerülnek ezek a területek, akkor többé sem a nagyüzemek, sem az idegen, tőkeerős agrárcégek, vagy spekulánsok nem szerezhetik meg a magyar gazdák jogos jussát.

Meggyőződése szerint a magyar föld a magyar földművesek tulajdonában van a legjobb helyen,

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány a Magosz és az agrárkamara javaslatát fogadta el, amikor úgy döntött, az állami földek 20 százalékát a gazdákra bízza. Mint mondta, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét. Közölte, a földművesek érdekeit tartják szem előtt, mert tulajdonosként nem kell bérleti díjat fizetniük.

A miniszter szerint a céljuk kisbirtokok megerősítése a nagybirtokokkal szemben, illetve az, hogy megvédjék magyar termőföldet a külföldi terjeszkedés veszélyétől.

Fazekas Sándor az értékesítésről azt mondta, az árveréseken bárki ott lehet majd, de a földet kizárólag helyben lakó, földműves, magyar állampolgár vehet, akinek a megvásárlandó területtel együtt nem lesz több földje, mint 300 hektár. Igazolni kell a 20 kilométeren belüli helyben lakást, vagy az üzemközpontot, és csak természetes személyhez kerülhetnek a földek - magyarázta.

Kijelentette: a strómanokat kizárja a rendszer, mert az eladott földeken 20 éves terhelési és elidegenítési tilalom lesz.

Közölte, az önrész biztosítása mellett minden földműves kaphat kedvező hitelt a vásárlásokhoz.

A Nemzeti Földalap a 3 hektár alatti birtokméret esetén nyilvánosan meghirdeti a földeket, azok elvárt minimális árát - ismertette, hozzátette: a hirdetményre 45 napon belül lehet írásban ajánlatot tenni, majd a legmagasabb ajánlatot tévővel kötnek szerződést.

Közölte, november 16-tól indul a 3 hektár feletti földek értékesítése nyilvános árverésen, amelyeket kormányhivatalok bonyolítanak le. Feltétel az is, hogy be kell fizetni a megpályázandó föld kikiáltási árának 10 százalékát kaucióként.

Jelezte, hogy a földalap továbbra is biztosít földeket az önkormányzatok számára 15 éves ingyenes vagyonkezelői jogviszony kertében szociális és közfoglalkoztatási célokra.

A szaktárca vezetője sajnálatosnak tartotta, hogy az ellenzék nem támogatja elképzeléseiket, "a gazdaellenesség egyesítette az ellenzéket". Mint mondta, a baloldal nagybirtokvédő politikája már megszokott, de az szomorú, hogy a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordult azt kifogásolva, miért csak magyarok vehetnek részt a földárveréseken, uniós tagállamok állampolgárai nem.

Bírálta az LMP-t, amelynek szerinte semmilyen vidéki gyökere nincs, és ezt nem palástolja az sem, hogy "van egy cifraszűrös álgazda" soraiban, akiről elmondható, hogy tavaly az egész országban ő volt az egyetlen, aki természetvédelmi területet akart vásárolni.

Forrás: MTI