A kéményseprésről, ifjúságpolitikáról és a családi napközikről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az elhangzott kérdések között.
MSZP: mire számíthatnak az emberek a kéményseprés területén?

Heringes Anita (MSZP) magasnak ítélte a szén-monoxid szivárgások arányát és rossznak tartotta a kémények állapotát. Szerinte a kormány szétverte a szolgáltatásokat. Azt kérdezte, mikor hallgatják meg a szakmai kritikákat és hagyják dolgozni az ágazatot.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt felelte: a közüzemi számlák megfizethetőségén dolgoznak, s ezek szerint az MSZP nem ért egyet ezen kormányzati szándékkal. Hozzátette: keresik a megoldást, hogy a kéményseprés ingyenes legyen. Az államtitkár azt is kiemelte: az elmúlt években csökkent a kéménytüzek száma, a szén-monoxid szivárgások nem a kéményekkel, hanem a friss levegő hiányával, a jól szigetelő ablakokkal és berendezésekkel vannak összefüggésben.

Jobbik: mikor lesz ifjúsági törvény?

Farkas Gergely (Jobbik) arról érdeklődött, hogy miért nem született még meg az ifjúsági törvény, ami a fiatalok észrevételeinek figyelembe vételét is lehetővé tenné a törvényalkotásban. Értékelése szerint jelenleg kiszámíthatatlanság és forráshiány van az ifjúságpolitikában.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára alaptalan vádnak nevezte a jobbikos képviselő szavait és jelezte, hogy a fiatalok nem törvényt, hanem jövőt és munkalehetőséget szeretnének. Elmondta, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv 150 ezer pályakezdőnek segített, a korosztály munkanélküliségi aránya pedig jelentősen csökkent. Az Emmi csak idén 12,5 milliárd forint értékben írt ki fiatalokat célzó pályázatot - tette hozzá.

LMP: miért zsúfolnak még több gyermeket óvodába?

Szél Bernadett (LMP) a családi napközik és az állami intézmények azonos támogatását szorgalmazta és a normatíva emelését sürgette. Szerinte az óvodák túlzsúfoltak, ezért azt kérdezte, miért ezen intézményeket részesítik előnyben, amikor lenne jobb megoldás.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelezte, hogy az átalakításokat a kormány még nem tárgyalta, tart a társadalmi egyeztetés. Több szereplős, rugalmas rendszert szeretnének kialakítani, ami reagál a szülői igényekre - emelte ki.

Jobbik: visszaállítják a forradalom lángját?

Hegedűs Lorántné (Jobbik) arról érdeklődött, hogy hová lett a forradalom lángja emlékmű a Kossuth térről. Értékelése szerint a városligeti 56-os emlékmű nem méltó, s a 60. évforduló előkészületének egyik eleme lehetne a Kossuth téri visszahelyezése.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt felelte, hogy nem kormányzati hatáskörről van szó, az Országgyűlés Hivatala az illetékes. Jelezte, hogy az évforduló megszervezésére emlékbizottság jött létre. Utalva a sortűz áldozatainak emlékhelyére és a víztükörre, visszautasította, hogy a Kossuth téren semmi nem állítana emléket 1956-nak.

LMP: miért nem kártalanítják a vérátömlesztés miatt megbetegedetteket? 

Ikotity István (LMP) azt kérdezte: miért nem kártalanítják azokat a Hepatitis- C vírussal fertőződött betegeket, akik műtét miatt, vérátömlesztés által kapták meg a hosszú lappangással járó kórt. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elmondta: 1992 előtt keletkezett a probléma. 2000-ben született egy kormányhatározat az ügyben az egységes kártalanításról, a bíróságok pedig a keresetek döntő többségben fizetésre kötelezik az államot. 

Jobbik: mikorra tervezik a Volán-társaságok privatizációját? 

Ander Balázs (Jobbik) arra kérdezett rá: kiírják-e a Volán-társaságok busztenderét, és tervben van-e a szolgáltatók privatizációja. Szerinte a terület alkalmas a közpénzek "gigantikus lecsapolására". 

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára úgy felelt: több nagy határkő van a hazai buszközlekedés előtt, például elavult a buszpark. A döntés-előkészítés erről még tart - tette hozzá. 

Jobbik: mi lesz a víziközmű-szolgáltatókkal? 

Kepli Lajos (Jobbik) a víziközmű-szolgáltatók bértömeg-csökkentésére és létszámleépítésére kérdezett rá. Szerinte a szolgáltatók problémáihoz a kormányzat is hozzájárult, a rezsicsökkentéssel.  

Fónagy János úgy felelt: a vízi közmű társaságok hosszú távú működtetése iránt az állam elkötelezett - szögezte le. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő koordinálja az átvilágítást és átalakítást, jelenleg is dolgoznak az intézkedéseken, amely még idén megszülethet.  

A kérdéseket követően Sallai R. Benedek (LMP) ügyrendben az országgyűlési törvény levezetést bíráló passzusára kérdezett rá, azt firtatva: szabad-e bírálni a levezetést ügyrendi felszólalással kapcsolatban? Hiller István (MSZP) levezető elnök úgy felelt: nem.

Forrás: MTI