Jogerős ítéletben marasztalta el Svájcot csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) fellebbviteli fóruma, az úgynevezett Nagykamara, amiért az alpesi országban pénzbírságra ítéltek egy török férfit az 1915-ös örmény népirtás tagadása miatt.
Jereván, 2015. április 24. Virágot tesznek le az áldozatok emlékművére az emberek Jerevánban az örmény genocídium kezdetének 100. évfordulóján, 2015. április 24-én. 1915-ben ezen a napon a török hatóságok letartóztattak és kivégeztek mintegy kétszázötven örmény értelmiségit és közösségi vezetőt, és ezzel megkezdődött az örmény adatok szerint több mint másfél millió örmény ember 1917-ig tartó deportálása és lemészárlása. (MTI/EPA/Vahram Bagdaszarján)
A strasbourgi bíróság végleges ítélete szerint a svájci állam megsértette Dogu Perincek török politikus szólásszabadsághoz való jogát. A törvényszék 10:7 arányban fogadta el a határozatot, amely szerint a férfi kijelentésével nem sértette meg az örmény közösség tagjainak méltóságát olyan mértékben, hogy az büntetőjogi következményeket vonjon maga után.

Dogu Perinceket, egy kis baloldali török párt vezetőjét 2007-ben ítélte pénzbüntetésre egy svájci bíróság, amiért két évvel korábban egy svájci konferencián "nemzetközi hazugságnak" nevezte az akkori török birodalom területén élő örmények ellen 1915-ben elkövetett népirtást, és tagadta, hogy a több százezer ember életét kioltó mészárlásokkal és kitelepítésekkel Törökország szándékosan népirtást követett el.

A svájci bíróság megítélése szerint Perincek kijelentéseinek célja nem az volt, hogy történelmi vitát kezdeményezzen, s pénzbüntetésre ítélte a politikust az örmény népirtás rasszista indítékból elkövetett tagadása címén.

Perincek egy évvel később fellebbezést nyújtott be az EJEB-hez, mondván, hogy az ellene hozott ítélet sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményébe foglalt szabad véleménynyilvánítás elvét.

Az Európa Tanács égisze alatt működő testület 2013-ban hozta meg elsőfokú ítéletét az ügyben, amely ellen a svájci hatóságok fellebbeztek.

Svájc hivatalosan elismerte a Törökország által máig tagadott népirtás tényét, és törvényt fogadott el az örmény genocídium megkérdőjelezésének tiltásáról.

Forrás: MTI