A Magyarország madarai webfelületen minden faj önálló oldalt kapott, amelyen a madárral kapcsolatos általános és speciális ismeretek egyaránt megtalálhatóak.
 (MTI Fotó: Kiss István)
Magyarország nemcsak világviszonylatban is élen járó madártani hagyományokkal, hanem még ma is gazdag madárvilággal rendelkezik. A kontinensünkön megfigyelt mintegy 800 madárfaj fele fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként hazánkban is előkerült, és közülük legalább 200 a lakott területeken is előfordul. Ennek a változatos megjelenésű és viselkedésű madárkavalkádnak a megismerését segíti az az új, interneten elérhető Magyarország madarai felület, ami a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján indult - írja közleményében a szervezet.

Szinte lehetetlen megmondani, pontosan hány fajt is számlál a hazai madárfauna egy adott időpillanatban. A rendszertani kutatások alapján ugyanis alfajok emelkednek önálló faji státuszra vagy éppen fordítva, eddig önálló fajoknak tekintett madarak kerülnek törzsalakként és alfajonként egy fajcsoportba. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy-egy új madár előkerülése esetén az MME Nomenclator Bizottsága a rendelkezésre álló bizonyítékok (fotók, biometriai adatok stb.) elbírálása alapján veszi fel (vagy utasítja el) a fajt az országos listára - ez pedig időbe telik.

Ezeknek a körülményeknek a figyelembe vételével hazánkban jelenleg 400-410 madárfaj előfordulása bizonyított és ezekből 397 faj szerepel a most elindult Magyarország madarai honlapfelületen. Minden fajnak külön oldala van, ahol a madárral kapcsolatos általános és speciális ismeretek: magyar, angol és tudományos név, rendszertani besorolás, méretek, hazai és európai védelmi helyzet, életmód és viselkedés egyaránt megtalálhatóak.

A fészkelőállomány nagyságára, az előfordulási területekre, a gyűrűzési és visszafogási adatokra vonatkozó információkat az MME Monitoring Központ és Madárgyűrűzési Központ adatbázisai alapján folyamatosan frissülő formában érhetik el a felhasználók. A fajok bemutatását már most is 658 színes festmény és 1675 fotó, valamint hangtár és félezer saját készítésű videó is segíti. Az oldal részletes keresőfunkciókkal is rendelkezik. Segítségükkel hagyományos kulcsszavas beírással a magyar vagy tudományos név kezdőbetűje alapján, illetve rendszertani (családok) besorolás mentén is lehet tájékozódni.

Felépítésének és az oldal céljának köszönhetően a weboldal egyaránt segíti a madarakkal éppen ismerkedni kezdő laikus felhasználókat, a gyakorlottabb téli madáretetőket és az MME Madárbarát kert programjának résztvevőit; online digitális lexikonként, kézikönyvként és adatbázisként pedig az újságírókat és szerkesztőket, illetve a természetvédelemben dolgozó hivatásos szakembereket is.

A madárfaj adatbázis elindulásával a fejlesztés nem áll meg. Az MME munkatársai folyamatosan pótolják a még hiányzó fajokat, illetve bővítik az egyes madarakat bemutató oldalakat, elsősorban a védelmi lehetőségeket és a képi adatbázisokat, továbbá folyik egy okostelefonos alkalmazás kidolgozása is. A további tervekben szerepel a bemutatott állatcsoportok bővítése Magyarország kétéltű- és hüllő, valamint emlősfaunájával, melyek szintén az MME honlap „tudástár” menüpontja alatt lesznek elérhetőek.

A Magyarország madarai oldal mellett elindult a Csipogó gyermekhonlap is. Célja a mindennapi madárvédelem, a természetvédelem és a Natura 2000 területek védelmének bemutatása a gyerekeknek.

A Magyarország madarai és a Csipogó honlapoldalak az „Égigérő tanterem” című, SH/4/10 regisztrációs számú projekt keretében, a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával valósulhattak meg.

forrás: hirado.hu/MME