A magyar gazdaságdiplomácia célja, hogy a kitűnő dán-magyar gazdasági kapcsolatok mellett a politikai kapcsolatok is intenzívebbé váljanak - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
Magyar Levente koppenhágai látogatásáról érkezve elmondta, az öt és félmillió lakosú Dánia kimagasló gazdasági partnere Magyarországnak, hiszen három stratégiai partnere is Dániából érkezett: a Grundfos, a világ legnagyobb szivattyúgyártója, a Lego, amely Nyíregyházán gyártja teljes termelésének a harmadát, és a Coloplast orvostechnikai műszereket gyártó cég. Ezek a vállalatok Magyarországra mint regionális központra tekintenek, és mindhárom nagy partner további bővítéseket tervez az országban - hangsúlyozta.

Azonban míg nincs olyan hét, hogy magas szintű magyar kormánytisztviselő ne járna Németországban, addig más fontos gazdasági partner esetében, amelyek szintén nagy volumenű beruházásokkal vannak jelen az országban, "nem jellemző ez a konstans párbeszéd" - folytatta. Ez Dániára és Hollandiára is igaz, pedig a gazdasági-kereskedelmi adatokat nézve mindkét ország ott van a magyarországi top tízben. Helyénvaló tehát, ha a politikai párbeszéd egyfajta keretet ad a kiváló gazdasági együttműködésnek - fogalmazott, hozzátéve: ezért fontos célja volt a látogatásának, hogy a politikai kapcsolatokat próbálják intenzívebbé tenni.

Mindkét ország maximálisan elégedett a magyarországi beruházási környezettel, rendre kiemelik, hogy a magyar munkaerő minősége, a magyar munkakultúra, valamint a nyugatihoz képest alacsony bérszínvonal versenyelőnyt jelent, ami hosszú távú tervezést tesz lehetővé - fűzte hozzá az államtitkár.

Magyar Levente kitért arra: a magyar gazdaságdiplomáciának szinte a teljes erejét az köti le, hogy délen és keleten újra pozíciókat szerezzen az elmúlt évtizedekben elveszített piacokon. Ugyanakkor Magyarországnak továbbra is az Európai Unió és Észak-Amerika az elsőszámú gazdasági partnere - szögezte le. Magyarország kereskedelmének négyötödét az unió tagországaival folytatja, és a beruházások döntő hányada is onnan érkezik, így helyénvaló, ha ezekkel az országokkal mind kormányzati, mind vállalati szinten folyamatos a kapcsolattartás - mondta.

Forrás: MTI