Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre várhatóan újrakezdi monetáris enyhítési ciklusát, és akár 1 százalék alá is csökkentheti alapkamatát.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege jelentősen módosította a közép-európai EU-gazdaságok monetáris politikájára szóló előrejelzését, arra a véleményére alapozva a felülvizsgálatot, hogy az eurójegybank (EKB) decemberben várhatóan bejelenti mennyiségi enyhítési ciklusának kiterjesztését.

A ház felülvizsgált prognózisa azt valószínűsíti, hogy az EKB 0,10 százalékponttal csökkenti betéti kamatát, eszközvásárlási programjának keretösszegét 10 milliárd euróval havi 70 milliárd euróra emeli, a program futamidejét pedig három hónappal, 2016 decemberéig kiterjeszti.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ha mindez megtörténik, az növelné a közép-európai EU-gazdaságok jegybankjainak hajlandóságát a negatív előretekintő reálkamatok elfogadására, és ennek alapján tovább enyhíthetik monetáris politikájukat.

A cég ezt figyelembe véve most már azzal számol, hogy az MNB a legnagyobb valószínűséggel 2016 első negyedében újabb monetáris enyhítési ciklusba kezd, és 0,35 százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát.

A JP Morgan elemzői szerint megvan azonban annak az esélye is, hogy a magyar jegybanki alapkamat 1 százalék alá süllyed.

A ház szerint az MNB monetáris tanácsának alapállása már most is enyhítésre hajló, és ha az euróövezeti jegybank további enyhítési lépésekre szánja el magát, az már elégséges indok lehet arra, hogy az MNB is váltson. A JP Morgan szerint "meglehetősen valószínű", hogy a magyar jegybank 2016 elején újabb alapkamat-csökkentésbe kezd.

Az újabb enyhítési ciklus legkorábban a decemberi kamatdöntő ülésen kezdődhet, amikor nyilvánosságra kerül az új inflációs jelentés, de a monetáris tanács valószínűleg inkább vár még további egy-két hónapot, hogy fel tudja mérni az EKB kibővített mennyiségi enyhítési programjának hatásait - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház várakozása szerint a magyar gazdaság növekedése jövőre lassabb lesz a környező EU-gazdaságokénál, és ez is megkönnyíti a további monetáris enyhítést az MNB számára.

A JP Morgan azzal is számol, hogy a magyarországi infláció még 2017 egészében is az MNB célszintje alatt lesz.

A cég előrejelzése szerint az MNB a várható újabb enyhítéssel elért alapkamatot 2018-ig érvényben hagyja.

A londoni elemzői közösségben ez a legagresszívabb előrejelzés az MNB várható kamatpályájára, bár valamelyes további monetáris enyhítést más nagy londoni házak sem zárnak ki.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi előrejelzésükben közölték: jóllehet a alapesetben nem várnak további MNB-kamatcsökkentéseket, látnak azonban valamelyes esélyt arra, hogy a magyar jegybank még lejjebb viszi a kamatfolyosót, arra ösztönözve a kereskedelmi bankokat, hogy ne az MNB-nél tárolják fölös likviditásukat.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ennek esélye még tovább nőne, ha visszaesne a magyar állampapírok kereslete a kereskedelmi bankok részéről, vagy ha a rövid futamú adósságeszközök hozama jóval az MNB betéti rátája alá csökkenne.

Összességében azonban a GS elemzőinek jelenleg érvényes előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az MNB 2016 végéig változatlanul hagyja alapkamatát.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legújabb előrejelzésükben "lehetségesnek" nevezték a további MNB-kamatcsökkentéseket, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyvük.

A ház szerint az esélyek megítéléséhez meg kell várni, hogy az EKB kibővíti-e mennyiségi enyhítési ciklusát, és/vagy azt, hogy az MNB még lejjebb módosítja-e inflációs előrejelzését.

A Morgan Stanley elemzői szerint mindazonáltal a legutóbbi kamatdöntő ülésről kiadott közleményből az olvasható ki, hogy az MNB még két évig a jelenlegi szinten kívánja tartani alapkamatát.

Forrás: MTI