Eritreai és szíriai menekülteket szállítottak szerdán Olaszországból Finnországba és Svédországba. Korábban már másik tizenkilenc bevándorlót helyeztek át Olaszországból az európai uniós tagállamok közötti elosztási rendszer keretében. 

A Ciampino római repülőtérről 68 menekült indult el, közöttük több család is volt. A csoportot Angelino Alfano olasz belügyminiszter búcsúztatta. 

Az olasz repülőgép először Finnországban áll meg, ahol 49 eritreai száll le. A második állomás Svédország lesz, ahová 19 szíriai tart. Az utóbbi hónapokban a dél-olaszországi partokra érkezett bevándorlókról van szó, akik menekültstátuszt kértek az Európai Unióban. Befogadásukat még nyáron Svédország és Finnország ajánlotta fel. 

Október 9-én tizenkilenc eritreait helyeztek át Svédországba. A bevándorlók utaztatását az EU fizeti. A kvótarendszer értelmében Olaszországból mintegy negyvenezer bevándorlót helyeznek át a következő két év alatt más európai tagállamokba. Kizárólag eritreaiakról és szíriaiakról van szó. 

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) dél-európai szóvivője elmondta, hogy a szíriaiak a háborútól sújtott Aleppóból menekültek el. Olaszországba érkezésük után regisztrálták őket. 

Angelino Alfano Olaszország és Európa győzelmének nevezte a bevándorlók befogadása terhének európai megosztását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy további feladatot jelent a menekültkérelemre nem jogosult bevándorlók hazatoloncolása. 

Forrás: MTI