Gyengülnének az európai integráció esélyei a kontinens külső határainak megvédése nélkül, mivel veszélyben lenne a belső uniós határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni vívmányok megőrzése - mondta el Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán Varsóban.
A magyar politikus a varsói Sobieski Intézetben tartott előadást Magyarország kül- és biztonságpolitikájáról. Az intézet a vasárnapi lengyel parlamenti választásokon győzelmet arató nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) szakértői hátterét adja. 

Németh Magyarország 2010 utáni politikai és gazdasági fejlődését foglalta össze, megjegyezve - a vasárnapi lengyelországi parlamenti választások eredményére is utalva: "Az önálló kormányzás hatalmas felelősséget jelent". Kifejtette: Magyarország - gazdasági értelemben is felfogott - biztonsága a közép-európai térség, valamint Európa biztonságának is záloga.

Magyarország biztonsági politikájáról beszélve, Németh Zsolt külön figyelmet szánt a migrációs válság magyarországi fejleményeinek. 

"Soha nem voltunk migránsellenesek, az ellenőrizetlen bevándorlás ellen azonban fel kell lépnünk" - jelentette ki. Ezzel összefüggésben pozitívan nyilatkozott arról, hogy a visegrádi országok hozzájárulnak Magyarország déli határának védelméhez. 

A külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a határvédelem mellett minél hatékonyabban kell kezelni az Európa közvetlen déli és keleti szomszédságában - Irakban, Szíriában, valamint Ukrajnában - zajló konfliktusokat. Mint kiemelte, hogy a katonai eszközök alkalmazásán kívül nagyon fontos, hogy a konfliktusok megoldását célzó politikai folyamatok is minél hamarabb elinduljanak.

Németh Zsolt varsói látogatása során Grzegorz Schetyna távozó lengyel külügyminiszterrel, valamint Krzysztof Szczerskivel, a lengyel elnök külügyi államtitkárával tárgyalt. Találkozott továbbá Piotr Naimskivel, a PiS képviselőjével, akit az új kormány energiaügyi minisztereként emlegetnek. Az esti előadást megelőzően a külügyi bizottság elnöke Magyarország varsói nagykövetségén részt vett és beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepi fogadáson.

Forrás: MTI