Csillapul az ingatlanéhség, lassan jóllaknak a befektetők, a piac visszaáll a normális szükségletek szintjére, és megáll a panelárak szárnyalása is - mondta a szakértő az M1-en.
Közös adatbázist hoz létre több nagy és több száz kisebb ingatlanközvetítő iroda, hogy visszacsábítsák az eladókat a közvetítőkön keresztüli értékesítéshez. A magas közvetítői díjak miatt ugyanis a tulajdonosok 60 százaléka saját maga próbálja, próbálná eladni a lakását, házát, ezen akarnak változtatni.

Kövesdi Marcell ingatlanszakértő, a Házbank.hu alapítója szerint a magyarázat egyszerű: a piacon ma ingatlanéhség alakult ki, gyorsan lehet értékesíteni, sok az ingyenes hirdetési felület, így kevésbé van szükség a szakértőkre, nem úgy, mint például a válság idején volt, amikor nehezen ment az értékesítés, és elkelt volna a szakértelem.

Az ingatlanközvetítőt arra kell használni, ami, egy piac ismerője, aki képes kontrollálni a piacot, például a most zajló túlárazást, amely legalább olyan rosszat tesz a piacnak, mint az alulárazás – emelte ki a szakértő. Egy felkészült közvetítő ugyanis tudja, mikor érdemes eladni, mikor lehet érdemes várni, akár még kényszerhelyzetben is, és tudnia kell tompítani a gyakran előforduló hisztérikus helyzeteket is.

Ma egyébként a tranzakciószámot tekintve többen veszik igénybe az ingatlanközvetítők segítségét, mint egy éve, a szám 150 ezerre nőtt a korábbi 120 ezerről, és a bővülésnek még van tere, a szakértők megbízása eközben százalékosan csökkent, mert nagyon gyorsan és nagyon sok felületen ingyen is lehet ma értékesíteni.

Kövesdi Marcell szerint a megnövekedett tranzakciószám jót is tett valamennyire a piacnak, amely így kicsit fellélegezhetett, de az egyértelműen befektetési céllal vásárló készpénzes befektetői kör nagy része már jóllakott, és a piac lassan visszaáll a normális szükségletek szintjére. A szakértő egyébként úgy számol, az ingatlant ingatlan céljára vásárlók száma 20-22 százalékkal nőhetett az elmúlt időszakban.

A panelárak meglódulását Kövesdi az M1 esti műsorában azzal magyarázta, hogy mivel annak idején ezek estek a legnagyobb mértékben, az ugrás is itt volt a leglátványosabb. A szakember mindenesetre úgy látja, a panelek körülbelül most vannak értékükön, ami e fölöttit céloz, az már túllő a célon.

Forrás: M1/Ma este