Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályainak módosítását javasolja az Európai Parlament abban a szerdán elfogadott határozatban, amelynek a témagazdája a fideszes Schöpflin György volt.
A Schöpflin által készített jelentés szerint az Európai Bizottságnak világos útmutatást kellene adnia az eljárással kapcsolatban, és az aláírásgyűjtés szabályait is egyszerűsítenie kellene. A dokumentum emellett azt is kívánatosnak tartaná, hogy a bizottság egy éven belül legyen köteles elkészíteni jogszabály-tervezetét, ha pozitívan bírál el egy kezdeményezést. A Schöpflin-jelentés arra is javaslatot tesz, hogy a bizottság tájékoztassa a kezdeményezések szervezőit arról, hogy hova fordulhatnak azokkal a témákkal, amelyekkel a bizottság jogkör hiányában nem tud foglalkozni.

Az Európai Polgári Kezdeményezés a Lisszaboni Szerződéssel került be az uniós szerződésekbe. Kimondott célja az, hogy az unió polgárait is bevonja a döntéshozatalba. Ehhez arra van szükség, hogy legalább 7 uniós tagállamból minimum egymillió aláírás gyűljön össze egy olyan kezdeményezéshez, amelyről előzetesen a brüsszeli testület kimondja, hogy van jogköre ahhoz, hogy foglalkozzon vele. Eddig 51 kezdeményezést terjesztettek a bizottság elé, amelyek közül húszat jogkör hiányában utasított el a bizottság, és mindössze három olyan volt, amelynek esetében a kezdeményezés sikeres volt, összegyűlt a kellő számú szignó, és a bizottság utána valamilyen formában foglalkozott az üggyel.

Schöpflin György elmondta, hogy az elmúlt években sok olyan akadályra derült fény, melyek gátolják a jogintézmény hatékony működését.

"Az Európai Polgári Kezdeményezésben ott rejlik a lehetőség, hogy összekösse és újra kapcsolatba hozza az embereket az uniós intézményekkel, és bízom abban, hogy a jelentésem fölgyorsítja ezt a folyamatot" - idézi az Európai Néppárt EP-frakciójának közleménye a fideszes politikust.

Forrás: MTI