A Kincstári Jogügyi Igazgatóság létrehozásának szükségessége mellett érvelt Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen megrendezett "Az állam ügyvédje" című konferencián.
Trócsányi László igazságügyi miniszter. MTI Fotó: Illyés Tibor
A tárcavezető bejelentette: az állam jogi képviseletének professzionális biztosításáról, a Kincstári Jogügyi Igazgatóság felállításának igényéről a kormány már döntött. Az erről szóló koncepció értelmében az intézményt az igazságügyi miniszter irányítaná, és az igazgatóság 2017 január 1-jén kezdené meg a működését. Az erre való felkészülést miniszteri biztos irányítaná.

Trócsányi László hangsúlyozta: szükség van egy olyan centralizált szervezetre, amely az állam jogi képviseletét hatékonyan tudja ellátni belföldön és külföldön egyaránt. A magyar közigazgatáson belül jelenleg a perképviseleti és egyéb jogi tevékenység ellátása szervezeti szintenként és szervenként elkülönülten, eltérően - a minisztériumok perképviseleti osztályán, jogtanácsosok által, valamint a speciális szaktudás igénye miatt megbízási jogviszonyban álló ügyvédeken, ügyvédi irodák keretein belül, azonban nem egységes szakmai szempontok és elvárások szerint - zajlik.

A hatékonyabb, átláthatóbb, eredményesebb ellátás érdekében áll fel az egységes jogi képviseletet biztosító önálló intézmény, amelyről a miniszter azt mondta: elvárás azzal szemben elsődlegesen a transzparencia, a hatékonyság megvalósítása, valamint az, hogy a jelenleginél jobb rendszert hozzon létre. A Kincstári Jogügyi Igazgatóságnak a kormány valódi tanácsadójává, az "állam ügyvédjévé" kell válnia - fogalmazott.

Hozzátette: elvárás az is, hogy a kormány részére az igazgatóság konkrét peres ügyben egyfajta jogi szakvéleményt adjon a per kimenetelére, egyezség megkötésre vonatkozóan. Az ügyek vitelét maga lássa el, legyenek ügyosztályai, kvázi egy professzionálissá vált ügyvédi réteget jelentsen.

A tervek szerint a Kincstári Jogügyi Igazgatóság személyi állományát 2016-ban fokozatosan töltenék fel, emellett megkezdik a perek és egyéb ügyek átvételének előkészítését, egységes pernyilvántartás kialakítását, és ehhez kapcsolódóan az informatikai rendszer kiépítését.

Forrás: MTI