Egy új kutatás szerint az elszigetelt, és technológiai szempontból primitív Afrikában és Dél-Amerikában élő népek nem alszanak többet az éjszakai tévézés és végtelen internetezés bűvöletében élőknél.
A Kamayura törzsbe tartozó asszony dolgozik falujában a brazíliaia Mato Grossóban, 2015 októberében. (Fotó: Reuters/Paulo Whitaker)
A kutatók 94 felnőttet követtek nyomon a Tsimane (Chimane) törzsből Bolíviában, a Hadza (Hazdabe) törzsből Tanzániában és a San (Saan) törzsből Namíbiában 1165 napon át az első olyan vizsgálatban, amely a primitív vadászó és gyűjtögető kultúráknál tanulmányozza az alvási mintákat.

Elektromosság és más modern fejlesztések nélkül is átlagosan 6 óra 25 perc alvást rögzítettek náluk naponta, ami az iparosodott társadalomnál mért átlagok alsó értékéhez közelít.

Jerome Siegel, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója szerint arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az emberek nem kevesebbet alszanak, hanem egyértelműen nem alszanak ennél többet, ami ellentmond a hiedelmeknek. Elmondása szerint létezik egy elképzelés, amely szerint az emberek régebben többet aludtak, mint napjainkban, és a modern életvitel csökkenti az alvási időt, ám az új eredmények szerint mindez csak mítosz.

Gandhi Yetish, az Új-Mexikói Egyetem antropológusa kifejtette, a kutatás azt sugallja, hogy a régóta ideálisnak tartott nyolcórányi alvás valójában hosszabb időtartam lehet annál, amit a valóságban elvárhatunk. Eredményeik ezáltal a normál alvást érintő hagyományos hiedelmek nagy részének ellentmondanak.

A Hadza és San törzs tagjai vadászó gyűjtögetők, míg a Tsimane tagjai vadászó-kertészek, akik megtermelik élelmük egy részét. Életvitelük analóg az ókori közösségekével.

Annak ellenére, hogy nem használnak elektromosságot, nem tértek nyugovóra napnyugtával, hanem további három órán át ébren maradtak, majd napkelte előtt ébredtek. Emellett nagyon ritkán szunyókáltak. Alvási időtartamuk szezonális, nyáron mintegy hat óra, télen kicsivel marad el a hét órától.

A vizsgálatban részt vevők apró, csuklóra helyezhető készüléket viseltek, ami a fény útjával együtt követte alvási és ébredési idejüket.

Yetish hozzátette, az alanyokat minden reggel felkereste otthonukban, hogy rövid, 10 perces interjút készítsen velük lefekvés előtti tevékenységükről, fáradtságukról, álmaikról és egyéb, alvással kapcsolatos kérdésekről. 10 hónapot töltött a Tsimanékkal, egy szomszédos sátorban aludt.

A Tsimane törzs tagjai az esőerdőben kivágott fatörzsekből építik otthonaikat, amelyeket fonott levéltetővel fednek le. A családok általában fenntartanak egy kertet terményeiknek, illetve vadásznak és halásznak is.

A kutatást a Current Biology folyóirat közölte.

forrás: Reuters