Továbbra is heves harcok folynak az afgán kormányerők és a tálib fegyveresek között az észak-afganisztáni Kunduz ellenőrzéséért. 
A kabuli kormány tegnap ugyan már azt közölte, hogy a hadseregnek sikerült kiűznie az iszlamista felkelőket a város központjából, de a brit közszolgálati csatorna, a BBC helyi értesülései szerint a bejelentést követően nem sokkal újra a tálibok zászlaja lobogott a város főterén. A szélsőséges mozgalom még hétfőn vette be az ország egyik legnagyobb városának számító tartományi központot. Kunduz feladását már a kezdetektől tagadták a tálibok, akik rendkívüli elszántsággal harcolnak a NATO-erők támogatta afgán hadsereggel. Az iszlamista harcosok vélhetően a végsőkig kitartanak majd, hiszen a város elfoglalása szimbolikus erővel bír az ellenállás számára, mivel az elmúlt tizennégy évben a terroristáknak még sosem sikerült megvetniük a lábukat egy nagyvárosban.

A harcok elhúzódása komoly válságba sodorhatja az afgán kormányt, amelynek működőképessége már többször is megkérdőjeleződött a közelmúltban. Szakértők régóta figyelmeztettek arra, hogy a biztonsági helyzet jelentősen megváltozhat a hegyvidéki országban, amennyiben a nemzetközi koalíció nagymértékű csapatkivonásokba kezd. A NATO közel másfél évtizeden keresztül tartó katonai missziója tavaly decemberben fejeződött be, azóta csak alig több mint tízezer külföldi katona teljesít szolgálatot Afganisztánban az Eltökélt Támogatás névre keresztelt műveletben.

Forrás: MTI