Vizsgálatot indítottak Szaúd-Arábiában a csütörtöki halálos tömegszerencsétlenség ügyében. Erre Szalman király adott utasítást, részvétét nyilvánítva egyben az összes érintett családjának.
A végső összesítés szerint 717 ember halt meg és 805-en sérültek meg. Az uralkodó egyúttal leszögezte, a vizsgálat eredményeitől függetlenül folytatódni fog a zarándoklat rendszerének átalakítása, az útépítések, a Nagymecset átépítése, hogy biztonságosabbá váljon a tömegrendezvény. A 2006-os tömegszerencsétlenséget okozó Dzsamarát híd átépítése egymilliárd dollárba került, a korábban tumultuózus jeleneteket eredményező keskeny út mostanra ötszintesre bővült.

A halálos tolongás okait valószínűleg nem fogják megtalálni, bár több elmélet is napvilágot látott, s néhányuk politikai szempontokat is figyelembe vett. A szerencsétlenség a minai sátortáborból kivezető úton történt, de még a tábor területén, két nagyobb utca találkozásánál. Szakértők szerint rekkenő volt a hőség – 46 Celsius-fok –, a zarándokok fáradtak voltak, ez is hozzájárulhatott a tömeg feltorlódásához. A belügyminisztérium szóvivője szerint egyszerre rengeteg zarándok kelt útra, s a hatalmas tömeg két fele találkozott a sátortábor egy nagy kereszteződésében. Mára a hatóságok minden földön alvó zarándokot a sátrukba küldtek, lezárták a területet, számos sátrat lebontottak, hogy helyet adjanak a mentőknek. A zarándokok egy része úgy megütközött a tragédia láttán, hogy végül nem is vett részt a sátánt jelképező kőoszlopok megdobálásában. Legtöbbjük a szervezőket vádolja a szerencsétlenséggel. A Saudi Gazette napilap szerint a rendőrök többsége nem tud az arabon kívül más nyelven, így nem érti a külföldi zarándokokat, és nincsenek is megfelelően felkészítve az ilyen hatalmas tömegek mozgatására. Hálid al-Fálih szaúdi egészségügyi miniszter ugyanakkor a „fegyelmezetlen zarándokokban” látta a tragédia okozóit, akik „nem veszik figyelembe a hatóságok által kiadott időpontokat”. Szerinte a tolongás elkerülhető lett volna, ha a hivatalos iránymutatásnak megfelelően látogatják meg a hívek az imák helyszíneit.

A legtöbb szerencsétlenül járt zarándok Iránból és Marokkóból érkezett, utóbbi 87 állampolgárát hozza haza koporsóban, a síita köztársaságban 131 embert gyászolnak. Teherán nem is rejtette véka alá rosszallását. Az iráni zarándoklat szervezőbizottságának feje, Szaid Ohadi szerint két út ismeretlen okokból zárva volt a tolongás helyszínénél, ez okozta a katasztrófát. Ohadi szerint emiatt csak három úton közelíthették meg a zarándokok a helyet, ahol az említett kőoszlopok – vagyis az azokat helyettesítő falak – találhatóak. „A szaúdi tisztviselők a felelősek” – mondta Ohadi. Hosszein Amir Abdollahian külügyminiszter-helyettes közölte, be fogja kéretni a szaúdi nagykövetet, hogy magyarázatot kapjon a szörnyű eseményre. Véleménye szerint nem lehet elmenni szó nélkül Szaúd-Arábia „felelőtlen viselkedése” mellett.

Forrás: Magyar Idők