A kormányátalakítás részeként távoznia kell az Igazságügyi Minisztériumtól Répássy Róbertnek – erősítették meg kormányzati források a Magyar Időknek az Index információját. Az utód személyéről még nincs döntés, de lapunk úgy tudja, fideszes körökben Tuzson Bence frakciószóvivőt emlegetik a legesélyesebb jelöltként.
A Népszabadság úgy tudja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban szinte biztosan megválnak Glattfelder Bélától, aki a gazdaságszabályozásért felel, illetve Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkártól – utóbbi lehetséges távozásáról a Magyar Idők is beszámolt. A lap szerint a nemzetgazdasági tárcánál várható személycserékről Varga Mihály miniszter még kedden egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Sajtóhírek alapján a kormányfő elfogadta Varga Mihály javaslatát, hogy önálló adóügyi államtitkárság jöjjön létre a tárcánál, a miniszter Tállai András jelenlegi parlamenti államtitkárt javasolhatja majd adóügyi államtitkárnak.

Ami a kormányátalakítással kapcsolatban biztos: Lázár János csütörtöki tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség államtitkárává, miniszterhelyettessé nevezik ki Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is, hogy az eddigi miniszterhelyettes, L. Simon László államtitkár munkájára a továbbiakban is számít egyebek mellett az örökségvédelem, a műemlékvédelem, a kulturális kapcsolattartás területén. Lázár János azt is tudatta, hogy megköszönte Nobilis Mártonnak, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének munkáját, aki csütörtökön benyújtotta lemondását. Nobilis a továbbiakban közbeszerzési területen segíti a kormány munkáját. Távozik a Miniszterelnökségről Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár, és megszűnik ez a helyettes államtitkárság is.

Forrás: MTI