Folyamatosan érkeztek tegnap Szerbia felől a migránsok a Röszke határában kialakított gyűjtőpontra. A bevándorlók döntő többsége azon a résen érkezett Magyarországra, amelyet a Szeged–Szabadka-vasútvonal üt a határkerítésen, de a kevésbé tájékozottak az ideiglenes pengekerítésen is átmásztak.
Az őket szállító buszok szinte ingajáratban közlekedtek a gyűjtőpont és az idegenrendészeti előállítók között.
A migránsáradat mértékét jól mutatja: annak ellenére, hogy folyamatos volt a szállítás, mégis állandóan százak tartózkodtak a vonatsín melletti gyűjtőhelyen. A távirati iroda tudósítója azt tapasztalta, hogy sokan ingáztak Szerbia és Magyarország között. A sínek mentén átjöttek Szerbiából, és a gyűjtőpontnál szereztek élelmet, italt és aktuálisan esőkabátot a segélyszervezetektől, majd visszamentek szerb oldalra.

Nem akarták, hogy a rendőrök összeszedjék őket. Abban reménykedhettek: az éj leple alatt majd úgy tudnak átjönni Magyarországra, hogy nem kerülnek a hatóságok látókörébe. Ugyanakkor nem csak a gyűjtőponthoz vezető út, de az egész környék tele volt migránsokkal.

A szírek mellett sok afrikait lehetett látni, utóbbiak jellemzően eritreainak vallották magukat. Számos várandós nő is érkezett gyalogszerrel Szerbiából, egy civil aktivista azt mondta, hogy egyiküket tegnap délután szállították be egy szegedi kórházba, mert megindult nála a szülés.

A szállítást végző buszok között sok volt a budapesti közösségi közlekedést szolgáló jármű, és a rendőrautók mellett feltűntek honvédségi terepjárók is. A határkerítés építése nagy ütemben folyik, rabok is dolgoznak az építkezésen. Közben tegnap meghalt egy migráns férfi, akit két társával együtt kora reggel sodort el egy gépkocsi a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében. Két társát súlyos sérülésekkel kórházban kezelik.

Tegnap kora délután mintegy ezer migráns lehetett a Keleti pályaudvaron és a Baross téri aluljáróban kialakított tranzitzónában. Közülük néhány százan próbáltak feljutni a pályaudvar nagycsarnokából Bécsbe és Münchenbe induló Railjet járatokra. A 7. és 8. vágány határolta középső peront rendőrök őrizték, elkerülendő az induló vonatok túlterhelését és a kezelhetetlen tömegjelenetek kialakulását. A rendőrségi szalaggal lezárt területen összezsúfolódott bevándorlókat egy arabul és angolul megafonba beszélő fiatal hölgy próbálta tájékoztatni a helyzetről, és arra kérte őket, hogy ne a peron előtt csoportosuljanak, de mindhiába. Az illegális bevándorlók attól tartanak, hogy előbb-utóbb lezárják a pályaudvart, és nem fognak tudni feljutni a vonatokra. Némi alapja van a migránsok félelmének, tegnap ugyanis az osztrák vasúttársaság délután átmenetileg leállította a Budapest és Bécs közötti Railjetek és regionális járatok forgalmát túlterheltségre hivatkozva. A migránsok egyébként nyugodtan várakoztak, néha tapsoltak, ha számukra jó hírt hallottak a megafonból. A gyerekeknek valaki szaloncukrot dobált a tömegből. Kisebb tülekedést az okozott, hogy a vágánypárról belföldi járatok is indultak, ezért az oda igyekvőknek elég nehéz volt a szerelvényekig eljutni. A rendőrök segítőkészek voltak, ha egy-egy családtag lemaradt a vontra szálláskor, akkor megkeresték és odavezették az övéihez. Információink szerint a MÁV ellenőrei már jegyet sem kértek a nyugatra tartó bevándorlóktól. Egy kisebb, szóbeli inzultusnak voltunk csak szem- és fültanúi: egy fiatal, láthatóan ittas férfi a migránsokat látva magából kikelve azt kiabálta: „Menjetek haza! Magyarország fehér marad!” A férfi, miután senki szóra sem méltatta a produkcióját, elballagott. Az Origo tudósítása szerint késő délutánra – időlegesen – kiürült a Keleti pályaudvar, mert a migránsok felszálltak a nyugat felé tartó vonatokra.

Széles körű nemzetközi összefogásFinn, dán, svéd és német segélyszervezetek küldöttségei váltják egymást a héten az Ökumenikus Segélyszervezetnél – közölte tegnap Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója. A több mint 140 segélyszervezetet tömörítő, genfi székhelyű ACT Alliance segélyszervezeti szövetség tagjai kívánnak segíteni a Magyarországon kialakult válsághelyzetben. Lehel László elmondta: a partnerekkel közösen egy csaknem 600 ezer dolláros programot indítanak, ennek részeként az evangélikus egyházzal létrehoznak egy krízispontot Röszkén. (B. A.)