Több tíz millió ember kerülhet a szegénységi küszöb alá, ugyanis a Világbank kész megváltoztatni a kategória hivatalos meghatározását. Eddig a napi 1,25 dollár, illetve az ez alatti jövedelem jelentette a mércét, azonban legkorábban októbertől a napi 1,9 dollár alatti jövedeleműek is a szegény fogalomba tartoznak majd.
Az ENSZ hivatalosan pénteken fogad el 17 fenntartható fejlődési célt, amelyek a nemzetközi szervezet fejlesztési politikáját a következő tizenöt évben meghatározzák, a Világbank új szegénység definíciója pedig ezek elérését hivatott segíteni. Jim Yong Kim, a pénzügyi szervezet elnöke a Financial Timesnak adott interjújában azzal indokolta a döntést, hogy 2015-re világossá vált: a régi szegénységi küszöb elavult. „Nem változtattuk meg a játékszabályokat. Egyszerűen csak modernizáltuk őket” – véli a szervezet dél-koreai származású amerikai elnöke, hozzátéve, hogy az új szegénység fogalmat a szakemberek alaposan tesztelték. Erre szükség is volt, hiszen hasonló változtatásra a Világbank utóbbi 25 évében nem volt példa, a küszöb megemelésével pedig újabb régiók és emberek milliói válnak hivatalosan is nélkülözővé.

A reform elsősorban Ázsiát érinti, ahol a szegények száma az új definíció­val 157 millióról 293 millióra emelkedik. Számos latin-amerikai terület besorolása is változik, az előrejelzések alapján 25 százalékkal nő majd a dél-amerikai országok rászorulóinak száma. Ennek ellenére sok régió, így a szubszaharai Afrika esetében sem jelent változást a fogalomcsere, ott a szegénységi küszöb alatt élők száma marad 416 millió. Az 1,25 dolláros érték cseréje már régóta terítéken volt, Angus Deaton, az új meghatározáson dolgozó egyik közgazdász szerint pokolian nehéz feladat a szegénységi statisztikákkal dolgozni. A szakember a Világbank fejlesztési politikája kapcsán összeférhetetlenséget is emleget, hiszen a pénzügyi intézmény célja a szegények számának csökkentése, ugyanakkor a szervezet fennmaradása is attól függ, hogy mekkora számban határozza meg a támogatásra jogosultakat. „Olyan mintha intézményi érdek lenne, hogy sok legyen a nélkülöző” – véli Deaton.

A Világbank munkatársai feltehetőleg október elején, perui találkozójukon szavazzák meg hivatalosan az új küszöbértéket.