Ausztria tudomásul veszi, hogy a magyar–horvát határon is létre kell hozni egy olyan határrendészeti rendszert, amely már a szerb határnál működik – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bécsben.
A magyar miniszterelnök Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral tárgyalt. Az ügy előzménye, hogy Faymann a szerdai brüsszeli csúcson kijelentette, kerítés helyett inkább jöjjenek a migránsok. A horvátok egy korridort szorgalmaznak, amelyen Ausztriába szállítanák Magyarország segítségével a bevándorlókat közúton és vasúton. Ezt a tervet végül elvetették a tárgyaló felek. Az osztrák vezetés azért utasította el, mert ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal. Ausztria irányába nincs korridorhelyzet, mivel ilyen folyosót nem lehet úgy szervezni, hogy a végén lévő ország nem fogadja el – közölte Orbán Viktor. A magyar kormány ugyanakkor nem akar a szlovén határra kerítést építeni, mert Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, ott a határsávban csak tereprendezési munkák lesznek a könnyebb járhatóság érdekében. A magyar miniszterelnök bécsi nemzetközi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy ő kért találkozókat az osztrák politikusoktól. A kormányfő tudatta a szomszédos ország vezetőivel: Magyarország meg akarja őrizni hagyományosan jó államközi kapcsolatait Ausztriával. Ugyanakkor kifejtette, úgy érzi, hogy Ausztria különösen nehéz időkben megtagadta barátságát Magyarországtól, de a magyar kormány hajlandó mindettől eltekinteni. Mint fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni azt, hogy az osztrákok lenáciztak bennünket, ami mégiscsak abszurd egy osztrák politikustól.

Orbán Viktor szerint a megbeszélések konstruktívak voltak, a kapcsolatok a néhány órás megbeszélés után javultak a tegnap reggeli állapotokhoz képest.

A miniszterelnök azt javasolta, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert „jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk, hiszen a magyar–horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák–magyar határon. A magyar–horvát zöldhatár tervezett lezárása előtt a magyar kormányfő felkeresi a visegrádi együttműködés tagállamait, magyar kormánytagok pedig Horvátországba látogatnak, hogy a sikeres akcióhoz szükséges támogatást megszerezzék.
Leszögezte: a határzár létesítése nem szeretet kérdése, Magyarország nem szeretne határzárat létrehozni a horvát határra, barátkozni és együttműködni szeretnénk, de a helyzet ezt nem teszi lehetővé. Orbán Viktor szerint nagy baj van a migráció terén, a kihívás hatalmas, ugyanis az utánpótlás korlátlan, de ez sok európai vezető fejében még nem tükröződik. Utalt arra, hogy a számítások szerint az év utolsó három hónapjában 250-280 ezer bevándorló is érkezhet Európába, ha Magyarország nem tudja megvédeni a déli határait.

Werner Faymann osztrák kancellár korrektnek nevezte Magyarország és Ausztria kapcsolatát, de utalt arra is, hogy van bizonyos feszültség. Azt hangoztatta: kell egy alap ahhoz, hogy együtt lehessen működni. A kancellár az Európai Unió külső határának biztosítására hozott intézkedéseket jogszerűnek nevezte. A politikus kiemelte: az nem megy, hogy a dublini szabályok alapján ne lehessen menekülteket visszaküldeni más országokba. Hozzátette: azt is szeretné, hogy a migránsok magyarországi áthaladásáról jobban tájékoztassák az osztrák hatóságokat.

A szerb–magyar határon épített kerítéssel Magyarország a schengeni övezet külső határait védi, és ezt tiszteletben kell tartani – ezt már Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár jelentette ki. Szavai szerint ameddig nincs jobb, a schengeni és a dublini egyezményeket alkalmazni kell. A miniszterelnök eredeti programja szerint találkozott volna Heinz-Christian Strachéval, az Osztrák Szabadságpárt elnökével is, ám ez az egyeztetés elmaradt. Orbán Viktor tiszteletben tartotta az osztrák vezetés kérését, miszerint ne találkozzon Strachéval, és mivel a kapcsolatok javítása érdekében érkezett, eleget tett a felhívásnak.

Kósa Lajos kiürítené a me­nekülttábort

A Fidesz ügyvezető alelnöke, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a magyar kormány rugalmasságát bizonyítja, hogy vezető osztrák politikusok bántó nyilatkozatai ellenére a jószomszédi kapcsolatokat és a problémák megoldásának igényét szem előtt tartva kezdeményezte a találkozót. Kósa Lajos kiemelte: az osztrák kancellár és alkancellár elismerte, hogy a magyar–szerb zöldhatáron létesített műszaki határzár jogszerűen létesült és működik. Szerinte a debreceni menekülttábort ki kell üríteni, de nem kell megszüntetni, mert szükség van egy tartaléktáborra válsághelyzet idején.

Losonczi Kata/magyaridok.hu