Elévülés miatt nem tárgyalja újra a ljubljanai bíróság Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök ügyét - közölte a Delo szlovén napilap pénteken.

Tíz év telt el azóta, hogy a politikus és két társa állítólag törvényellenes üzletet kötöttek, és kenőpénzt fogadtak el a finn Patria cégtől páncélozott járművek beszerzésekor. A botrány kirobbanásakor Jansa volt a kormányfő.

Az alkotmánybíróság idén áprilisban hatályon kívül helyezte a volt miniszterelnökre korábban kiszabott ítéletet, és újratárgyalást rendelt el, a bíróság azonban úgy döntött, hogy az ügy elévült. 

Az ügyészségnek joga van fellebbezni, de politikai és jogi szakértők szerint erre nem kerül sor. 

Janez Jansa az ellene folyó eljárást elejétől fogva úgy ítélte meg, hogy politikai leszámolás folyik ellene. 

A volt kormányfő szerint Szlovéniában a botrány pénzügyi és politikai destabilizációt eredményezett, amiért az államnak be kellene nyújtania a "számlát" az ügyészségnek és a legfelsőbb bíróságnak. 

Az ügyben eljáró bíróság a három vádlottat 2013-ban egyaránt két-két év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte. 

A volt miniszterelnököt tavaly decemberben szabadlábra helyezték, mert panasszal élt az alkotmánybíróságnál az eljárási hibák miatt. A politikus visszakapta parlamenti mandátumát is, amelyet a törvényhozás azután függesztett fel, hogy Jansa börtönbe vonulása után, szolgálati gépkocsival, rendőri felügyelet nélkül járt be a parlament üléseire. Az elsőfokú ítélet meghozatala után ugyanis a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) listájáról 2014-ben megválasztották parlamenti képviselőnek.

Forrás: MTI