Magyarországon minden tizedik gyermek idő előtt jön világra, ez évente nyolcezer koraszülöttet jelent. Közülük mintegy 1200 baba születéskori testsúlya az 1500 grammot sem éri el. A speciális orvosi ellátást nyújtó koraszülöttosztályoknak, a Perinatális Intenzív Centrumoknak (PIC) köszönhetően a korán világra jött babák esélyei annak ellenére sokat javultak az elmúlt években, évtizedekben, hogy a koraszülések aránya 1990 óta nem csökkent érdemben. Az idő előtt születettek körében még mindig magas a halálozás is: minden ezer gyermek közül öt nem éri meg az egyéves kort, és ők kétharmad részben az igen kis súlyú újszülöttek.
A most életre hívott Melletted a Helyem Egyesület mindezek miatt a koraszülés megelőzését, a csecsemőhalálozás csökkentését tűzte ki elsődleges céljául. Az Európai Unióban 5,5 és 11,4 százalék között van a koraszülések aránya, Magyarország 9 százalékos arányával így a sereghajtók között van. Sokáig úgy tűnt, hosszú idő óta először nem csökken Magyarországon a csecsemőhalandóság, a KSH 2014-es adatai szerint azonban tavaly végre sikerült 5 ezrelék alá szorítani.

Nádor Csaba, az egyesület egyik neonatológus (újszülöttgyógyász) alapító tagja, a Honvédkórház PIC-ének vezetője úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy egy-két éven belül 4 ezrelékre szorítsuk le a csecsemőhalandóságot, és 9-ről 8 százalékra a koraszülések arányát.

A koraszülöttekért dolgozó szakorvosokat, nővéreket, fejlesztő pedagógusokat és az érintett szülőket tömörítő civil szervezet azt is fontosnak tartja, hogy az évi 5-6 ezer baba, aki koraszülöttosztályon tölti élete első néhány hetét, miden szempontból a legjobb ellátást kapja. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy a koraszülöttcentrumokban megfelelő számú orvos és ápoló legyen. Magyarország azonban az utóbbiakban igen rosszul áll: Nádor Csaba tájékoztatása szerint az újszülöttgyógyász szakorvosok negyede-harmada már külföldre távozott, szakápolókból pedig minimum kétszer annyi kellene, mint ahányan most ezekben az intenzív centrumokban dolgoznak.

Azt, hogy mi váltja ki a koraszülést, a szakemberek még mindig nem minden esetben tudják megállapítani. Becslések szerint az esetek 30 százalékáért az anya életmódja a felelős, és ugyanilyen arányban játszik szerepet a koraszülések magas számában az anyák életkorának kitolódása. 2013-ban a nők átlagosan 28,2 éves korukban szülték első gyermeküket, közülük egyre többen mesterséges megtermékenyítés segítségével estek teherbe, a koraszülés valószínűségét pedig mindkét tényező növeli.

Nem enyhül az orvoselvándorlás
Több mint 900 egészségügyi dolgozó kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges „jó hírnév” igazolást az év első hat hónapjában a szakhatóság adatai szerint. Ez azt mutatja, hogy nem enyhül az elvándorlási kedv: 2013-ban egész évben 1950, tavaly 1943 orvos és ápoló távozott az országból. A magyar csecsemő- és gyermekgyógyászok a legkeresettebb szakemberek közé tartoznak, a szakmabeliek a távozók sorában az elsők között vannak.

Forrás: magyaridok.hu