A menekültek beilleszkedése kiemelt fontosságú Németországnak, de nekik is be kell tartaniuk a szabályokat, jelentette ki Angela Merkel német kancellár a berlini törvényhozás alsóházához intézett beszédében.
A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell az unió területéről. Merkel úgy gondolja, hogy Németországnak vezető szerepet kell vállalnia a válság kezelésében. A kancellár eltökélten hisz abban, hogy bátor és kreatív lépésekkel megoldható a fenyegető probléma. Beszéde során egy hat pontból álló cselekvési tervet vázolt fel a politikus, legsürgetőbb feladatként a menekültstátust kapottak német társadalomba való mielőbbi integrációját meghatározva. A más kulturális hátterű bevándorlók sikeres befogadása érdekében világossá kell tenni, hogy rájuk is vonatkoznak a Németországban érvényes szabályok és társadalmi normák.

Merkel szerint óriási hiba lenne megengedni, hogy párhuzamos társadalmak alakuljanak ki Németországon belül. Ehhez kapcsolódva a kancellár határozottabb fellépést sürget a többségi társadalomban megjelenő idegenellenes eszmékkel szemben is, utalva az egyre radikalizálódó német szélsőjobbra. A menekültválság megnyugtató megoldása azonban csak az európai államok összefogásával jöhet létre, hiszen a krízis nem kezelhető nemzeti szinten, emelte ki a kancellár.

Merkel úgy gondolja, hogy tágabb kontextusban kell értelmezni a kialakult helyzetet, hiszen a globalizálódott világban a távoli eseményeknek is közvetlen hatása lehet egy ország belpolitikai folyamataira, mint ahogy azt a menekültválság kapcsán is megtapasztalhatjuk.

Tegnap két nagy példányszámú német napilap, a Bild és Berliner Zeitung is arab nyelvű, a migránsoknak hasznos információkat tartalmazó melléklettel jelent meg. Bevándorlók egy csoportja ennek ellenére úgy gondolja, hogy már Németország sem nyújt megfelelő menedéket nekik, ezért Dániába és Svédországba akarnak továbbutazni. Több tucat migráns tüntetett az észak-németországi Lübeck pályaudvarán, mivel a neumünsteri menekülttáborban tartózkodás helyett folytatni akarják útjukat észak felé. Az északi országokba igyekvő bevándorlók a helyiek által nekik kínált élelmet is elutasították.

Eközben Dánia tegnap határozatlan időre felfüggesztette a vasúti közlekedést Németország irányába a délről érkező menedékkérők százai miatt, jelentette be a dán vasúttársasság szóvivője. A dán rendőrség korábban több, Németországból érkező, menedékkérőket szállító vonatot is feltartóztatott a határon, megakadályozandó, hogy a migránsok Svédországba utazzanak tovább.