A gazdaság élénkülését jelzi, hogy ugyan a munkáltatók 81 százaléka létszámtartást tervez 2015 utolsó negyedévében, a fennmaradó hányadban azonban túlsúlyba kerültek a felvételt tervezők – mondta lapunknak Dalányi László, a Manpower Group magyarországi irodájának vezetője. 
A cég negyedéves felmérése szerint a megkérdezett 750 vállalkozás 14 százaléka tervez bővítést, és mindössze 4 százalékuk számol elbocsátásokkal. Ez a legerősebb felvételi szándékról szóló jelzés a felmérés 2009-es kezdete óta, amiben egyrészt a gazdasági növekedés hatása, de legfőképp az egyre súlyosabb szakemberhiány érhető tetten – fűzte hozzá az ügyvezető.

Tavaly 104 ezer munkavállaló dolgozott munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, havi bruttó átlagkeresetük közelítette a 163 ezer forintot. Egy év alatt 10 százalékkal nőtt az átlagkereset a szektorban – derült ki a Trenkwalder összesítéséből.

Azt még nehéz megmondani, hogy ez a bővítési kedv mennyiben tükrözi a valós növekedést, és mennyiben az alacsony bérek miatti óriási fluktuációt – mondta Dalányi László. Annyi biztos, hogy még nem tért vissza a válság előtti foglalkoztatási szint. A vizsgált kilencből nyolc ágazatban terveznek többségében bővítést a cégek. A legnagyobb kereslet a gyártó cégeknél a szakképzettséget sokszor nem is igénylő operátori munkakörök iránt van, ami arra utal, hogy a hazai iparban inkább az egyszerűbb feladatok kerültek előtérbe. Az ügyvezető szerint egyelőre kevesen látják be, hogy a kiválasztás és betanítás költségigénye miatt már rövid távon sem gazdaságos túl olcsón foglalkoztatni, mivel ebben a szegmensben akár pár ezer forintos bérkülönbségért is azonnal váltanak az emberek.

A vendéglátásban is erős a felvételi kedv, négyből egy munkáltató akar új embert, leginkább azért, mert az egyszezonos hazai szektor helyett a 2-3 szezonos külföldi munkát keresőket pótolják. A kereskedelemben már egyértelműen az év végi ünnepi forgalomra készülnek, a pénzügyi szektorban jelentkező bővítési szándék pedig elsősorban az októberi kötelezőbiztosítási kampány, illetve az autóhiteles forintosítás, valamint a magáncsőd hatása.