Ellentmondásos eredményeket mutat a legfrissebb közvélemény-kutatás a katalán függetlenséggel kapcsolatban: a válaszok alapján a szeptember 27-i parlamenti választásokat az önálló Katalóniát támogató pártok nyernék, miközben a megkérdezettek többsége elutasítja a Spanyolországtól való elszakadást - derült ki az El Mundo című konzervatív napilap hétfői írásából.
A Sigma Dos nevű kutatócég által szeptember első napjaiban készített felmérésben külön rákérdeztek arra, hogy kire szavaznának a választók, illetve arra, hogy támogatják-e Katalónia elszakadását az anyaországtól.

A kutatás megállapította: a Junts pel Sí (Együtt az igenért) nevű, függetlenséget szorgalmazó párttömörülés, amelynek tagja a katalán kormánypárt is, a voksok 39,4 százalékát kapná, ezzel 62-65 helyet szerezve az autonóm közösségi parlamentben. Vagyis önállóan nem érnék el az abszolút többséget, amelyhez 68 mandátum szükséges. Ha együttműködést tudnak kötni a szintén függetlenségpárti, Népi Egység (CUP) nevű párttal, amely 6,7 százalékot és 8-9 képviselőt szerezhet, akkor viszont megszerezhetik a kellő parlamenti fölényt.

A Népi Egység ugyanakkor többször élesen bírálta Artur Mas katalán elnököt, a tavaly novemberi alternatív népszavazással kapcsolatban például azt mondták: az elnök ezzel megtéveszti a katalánokat.

A katalán választásokon a Spanyolországban kormányzó Néppárt 9,8 százalékot, 13 képviselői mandátumot szerezne a felmérés szerint.

A megkérdezettek 46,2 százaléka elutasítja a Spanyolországtól való elszakadást, 44,4 százaléka viszont támogatja azt.

Az El Mundo megállapítása szerint a felmérés azt mutatja, hogy Katalónia rendkívül megosztott a kérdésben, és várhatóan a választások végeredménye is ezt fogja tükrözni.

A katalán elnök a parlamenti választások eredményétől teszi függővé Katalónia különválását, hangoztatva, hogy amennyiben az önállóságot szorgalmazó pártok nyernek, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot. 

A spanyol központi kormány kezdettől fogva tiltakozik az elszakadás ellen. Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter a La Razón című baloldali napilapnak adott hétfői interjújában hangsúlyozta: az ország jogrendszere nem teszi lehetővé a függetlenség egyoldalú kinyilvánítását. A tárcavezető, akinek véleménye szerint a katalán kormány társadalmi legitimációt próbál szerezni, aggasztónak nevezte annak lehetőségét, hogy a választásokat követően a függetlenségpárti erőknek abszolút többségük lehet a katalán parlamentben.

Forrá: MTI