Akár könnyen is lehet pénzt csinálni a mai Fed döntés bejelentése után, csak az ellenkezőjét kell cselekedni annak, amit a piac az első reakcióként mutat - jut a következtetésre a Marketwatch szakértője.
Az első mozgás a hamis mozgás - véli Tod Harrison, a Minyanville.com nevű trader portál alapítója, New York-i hedge-fund menedzser a Fed kamatdöntő üléseiről, s ajelek szerint az ő véleményét osztja Mark Hulbert is, a Hulbert Financial Digest elnöke, a Marketwatch szakértője.

Hulbert véleménye szerint ennek oka, hogy a Fed döntésének időzítése nincs igazi közvetlen hatással a valódi világban, s így könnyen lehet abban bízni, hogy az erre adott első piaci reakció hamar korrigálásra kerül. Így ha a Fed a kamatemelés megkezdése mellett döntene, s erre válaszul az árfolyamok zuhanni kezdenének, akkor érdemes lehet egy gyors felpattanásra játszani. Ha elmarad az emelés és az árfolyamok erre reagálva emelkedni kezdnek, akkor a gyors visszaesésre lehet érdemes tenni.

Első ránézésre furcsán hangzik, hogy ennyire hatástalan lenne a Fed kamatemelés időzítése, azonban számos közgazdászt megkérdezve arról, hogy miért is fontos ennyire az időzítés, egyik sem tudott igazán meggyőző válasszal szolgálni - írja Hulbert. Épp ellenkezőleg, többségük azon a véleményen volt, hogy a részvénypiac fair értéke szinte ugyanaz marad, függetlenül attól, hogy a kamatemelés ezen a héten, decemberben, vagy valamikor jövőre kezdődik-e meg.

Ez nem jelenti azt, hogy a kamatok ne számítanának. De az, hogy a rövidebb távú kamatok gyorsan a mélybe hullanak, vagy éppen kilőnek, az időzítés szempontjából vajmi kevés jelentőséggel bír.

Az állítás igazolásához érdemes számításba venni azt a három legfontosabb mechanizmust, amelyen keresztül a kamatemelés hatást gyakorolhat a részvénypiacra.

1. A jelenérték tényező

Ha a kamatok emelkednek, akkor az adott vállalat által termelt jövőbeni nyereségek és kifizetendő osztalékok jelenértéke csökken. Ez igaz, azonban ennek kerül sor, akkor a különbség elképesztően kicsivé válik.gyakorlati jelentősége elenyészően kicsi. Hulbert szerint ha a két szélsőséges esetet vesszük, egy nulla százalékon maradó kamatot, illetve egy 0,25 százalékra emelkedőt, akkor a különböző modellek alapján a jelenértékbeli eltérés (nulla százalékon maradó kamatokat, illetve a 25 bázispontos emelés után ott ragadó kamatokat feltételezve) mindössze 1,1 százalékos - állítja Hulbert.

Ha a modellben a 25 bázispontos emelést hasonlítjuk össze azzal, mit történik, ha arra három hónap múlva kerül sor, akkor az eltérés elképesztően kicsivé válik.

2. A közgazdasági tényező

A másik népszerű érv, ami miatt a befektetők aggódhatnának a Fed kamatemelése miatt, annak a gazdaságra gyakorolt elvileg negatív hatásai. Haulbert erre John Graham, a Duke Universtity pénzügyi professzora által készített tanulmány megállapításait idézi. Az általa felügyelt Duke University/CFO Global Business Outlook Survey állami és privát tulajdonban lévő vállalatok pénzügyi igazgatóinak megkérdezésével készül. A nemrég megjelent friss kiadvány meglehetősen jó képet adhat arról, hogyan gondolkodnak jelenleg a vállalatok pénzügyi igazgatói.

Graham szerint ha a pénzügyi igazgatók úgy vélnék, egy 25 bázispontos Fed kamatemelésnek valóban masszív negatív hatásai lennének a gazdaság egészére, akkor ennek lenne nyoma a felmérésben. Azonban semmi jelét nem találtuk annak, hogy a vállalatok munkaerő felvételi politikájában, vagy a tervezett tőkeberuházásokban a vezetők attól tennék függővé döntéseiket, hogy a Fed emel-e most 25 bázispontot, vagy sem - írja a cikk.

3. Az árazási tényező

Talán az egyik leggyakrabban ismételt ok, ami miatt a kamatemelés érintheti a részvénypiacot az, hogy a magasabb kamatok alacsonyabb P/E (árfolyam/nyereség) hányadosokat indokol a részvénypiacon. Azonban erre sem elméleti, sem gyakorlati bizonyíték nincs, hogy valóban így kell lennie - írja Hulbert.

A Clifford S. Asness of AQR Capital Management egy korábbi tanulmánya világot rá erre. Azt vizsgálták meg 1926-ig visszamenőleg, hogy a P/E hányados egy és tízéves időtávon jobb előrejelző képességgel bírt-e a részvénypiac várható teljesítményét illetően, ha azt korrigálták a korábbi kamatszintekkel. Ellentétes eredményre jutottak, tanulmányuk szerint a korrigált P/E hányadosok előrejelző képessége drasztikusan alacsonyabb volt, mint a korrigálatlanoké.

Hulbert szerint ezek az érvek azt mutatják, ezen a héten kifejezetten kifizetődő lehet kontrariánusként viselkedni. E szerint ugyanis amikor mindenki hasonlóan gondolkodik, akkor valószínűleg mindenki téved. S jelenleg mindenki úgy gondolja, a Fed kamatdöntés időzítése a legfontosabb tényező, amely befektetéseink értékét befolyásolhatja.