Francois Hollande francia államfő a jelenlegi népszerűségi adatok alapján még az elnökválasztás második fordulójába sem jutna be - derült ki a Le Figaro című konzervatív párizsi napilap számára készített, vasárnap közzétett felmérésből.
Az IFOP közvélemény-kutató intézet tanulmányában azt írták, hogy a szocialista Hollande-ra a választóknak mindössze a 19 százaléka voksolna, s ezzel csak a harmadik helyet szerezné meg az elnökválasztás első fordulójában, függetlenül attól, hogy ki lenne a jobbközép ellenzék ellenjelöltje, Nicolas Sarkozy exelnök vagy Alain Juppé volt minszterelnök. Ők mindketten 25 százalékra számíthatnak.

Az első fordulót a felmérés szerint továbbra is Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke nyerné, aki Nicolas Sarkozy indulása esetén 27, Alain Juppé esetén pedig 29 százalékot szerezne.

A megkérdezettek nagy többsége (78 százaléka) nem szeretné, hogy Francois Hollande jelöltesse magát a 2017-es elnökválasztásra. Tavaly szeptemberben még a franciák 85 százaléka volt ezen a véleményen. Ennek ellenére a lakosság 70 százaléka arra számít, hogy a jelenlegi államfő indulni fog a választáson, egy évvel ezelőtt még csak a válaszadók 44 százaléka mondta ezt.

Forrás: MTI