Negatív hangulat uralkodott tegnap az ázsiai és a nyugat-európai tőkepiacokon, a főbb mutatók mínuszban zártak. Amerikában viszont korrigált a tőzsde a szerdai eséseket követően, amiben szerepet játszhatott a tegnap közölt kedvező, a gazdaság javuló tendenciáját megerősítő munkaerő-piaci adat.

Gyenge nyitás után a kereskedés felénél már pozitívban voltak a főbb New York-i tőzsdemutatók, miközben az árupiacokon az olajfajták és a nemesfémek ára is emelkedett.

Térségünk börzéi közül Bukarest a nyugat-európai lejtmenettel tartott, míg a Budapesti Értéktőzsde – Varsóval egyetemben – viszonylag jó napot zárt. Igaz, a forgalom továbbra is alacsony, mintegy 5,5 milliárd forintos volt. Az irányadó BUX index 0,95 százalékot, 21 306 pontra kapaszkodott fel, de a kisebb és közepes papírokat tömörítő BUMIX 0,37 százalékot esett és 1627 ponton zárt. A jobb hangulat inkább a délutáni órákra volt jellemző.

Akárcsak előző nap, a nagy papírok közül egyedül a Magyar Telekom árfolyama gyengült, mégpedig 0,26 százalékot, 389 forintra. A Mol viszont ezúttal 1,38 százalékot erősödött vissza a hét eleji veszteségét követően, az utolsó kötés most 13 575 forinton alakult. A Richter is kiigazítási szakaszában maradt, 1,33 százalékot drágult a gyógyszerpapír, és 4185 forinton zárt. Az OTP kurzusán egyelőre nem fogott az orosz VTB eladásra vonatkozó ajánlása és a jelenlegi árfolyamot alulmúló célára, amelyet a Portfólió ismertetett. A bankpapír jegyzése tegnap 0,91 százalékot kapaszkodott fel és 5519 ponton zárt.

A forint az euróhoz képest 315 fölé gyengült a bankközi devizapiacon, míg a dollárral szemben egy egységet, 280-ra erősödött a hazai fizetőeszköz, ahogy a svájci frankhoz viszonyítva pedig 288 alá izmosodott. Az Államadósság-kezelő Központ tegnapi aukcióján jelentős túljegyzés mellett értékesített hároméves, változó kamatozású kötvényeket, illetve 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket. Utóbbiak átlaghozama 0,53 százalék volt.

Forrás: MTI