A Financial Times szerint a visegrádi országok újragondolják a menekültek elosztását célzó EU-kvótákkal szembeni, egykor mereven elutasító álláspontjukat a menekültválság eszkalálódása miatt, valamint a nyugati EU-társállamok, köztük Németország nyomásának hatására.
A londoni gazdasági napilap online kiadásán a lap budapesti és varsói tudósítójának tollából csütörtökön megjelent írás szerint a menekültválság frontvonala a görög szigetekről Budapestre tolódik át, és ennek hatására a térségi illetékesek most már elismerik, hogy a helyzet új, még súlyosabb szakaszba jutott.

A cikk név nélkül idéz egy magas beosztású lengyel kormányilletékest, aki szerint "a légkör, és részleteiben is mindaz, amivel jelenleg szembesülünk, rengeteget változott azóta, hogy legutóbb tárgyaltunk róla (...) a kihívás most még valósabbnak tűnik".

A Financial Times szerint a visegrádi csoportra - amelynek vezetői pénteken "sebtében megszervezett" csúcsértekezletet tartanak a menekültválság ügyében - egyre nagyobb nyomás nehezedik Angela Merkel német kancellár részéről, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió belső határait lebontó schengeni rendszer is kérdésessé válhat, ha a tagállamoknak nem sikerült egyezségre jutniuk a tehermegosztás kérdésében.

Egy magas rangú térségbeli diplomata a brit lapnak azt mondta: Schengennek már a felemlítése is veszélyes, mivel pánikot okoz. Az idézett diplomáciai forrás szerint mindenki ellenzi Schengen felszámolását, a schengeni rendszer az Európai Unió alapvető, központi eleme, "az EU-nak ezen a vidékén mindenki (Schengen) aláásása ellen van".

Szlovák illetékesek továbbra is azt az álláspontot hangoztatják, hogy teljes mértékben elvetik a kötelező kvótarendszert, más visegrádi országok tisztviselői azonban már békülékenyebb hangot ütnek meg. 

A Financial Times idézi Rafal Trzaskowski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettest, aki szerint Lengyelország szolidáris a menekültekkel. Egy "magas rangú budapesti illetékes" ezt azzal toldotta meg, hogy a migráció új dimenziókat öltött, ezért át kell gondolni a helyzetet. "Őszinte, mérsékelt hangvételű megbeszélésekre van szükség, és kezelni kell azt a problémát is, amelyet az egyes mediterrán országok megfelelő határvédelmének hiánya okoz" - idézi a brit lap a magyar illetékest.

Forrás: MTI