Nem örülök, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult – fogalmazott Katona Tamás, az MSZP pártigazgatója azon a zárt tanácskozáson, amelyen a szocialista párt józsefvárosi szervezetének 2014-es gazdálkodását tekintették át a kerületi politikusok, valamint több meghívott tisztviselő. A február 23-i összejövetelen elhangzott mondatok megdöbbentő látleletet adnak a párt finanszírozásának körülményeiről.
Már az ülés kezdete is sokatmondó. A jelen lévő politikusok ugyanis arról tanakodtak, készüljön-e hangfelvétel az elhangzottakról, vagy sem. Először mindenki jó ötletnek tartja a magnó használatát, így megkezdődik az eszmecsere rögzítése.

Komássy Kinga – a Blikk 2007-es cikke szerint Draskovics Tibor egykori szocialista pénzügyminiszter barátnője – rögtön ki is jelentette, ő hivatalosan nem gazdasági ügyvivő. Jóvér Ágnes elnökségi tag viszont közölte, neki mindenki azt mondta, szavaztak is arról, hogy Kinga a gazdasági ügyvivő. – Maradjunk abban, én vagyok az, aki tisztában van a számokkal – reagált röviden Komássy Kinga.

Ezek után a jelenlévők megkezdték a tanácskozás érdemi részét, és rájöttek, hogy a magnót sürgősen ki kell kapcsolni, hiszen a beszélgetés olyan érzékeny területeket érint, amelyekről jobb, ha nem készül felvétel. Megnyomták tehát a stop gombot. Egy diktafon azonban valakinek a zsebében bekapcsolva maradt, a hanganyag pedig eljutott a Magyar Idők szerkesztőségébe.

De haladjunk időrendben! Miután kikapcsolták a magnót, Komássy Kinga a nyitó- és a záróegyenlegről, azok alakulásáról adott tájékoztatást, amelyről egy írásos beszámolót is kiosztott a jelenlévőknek. Katona Tamás a dokumentumra pillantva azonnal szót kért. – Bocsánat, ha egy kérdésem lehetne. Nem akartam én a külön könyvelés részletei­ben elmerülni, de ha már odaadtátok a papírt, én itt elakadtam. Ha egy 800 ezer forintos nyitószámla után 60 ezer forintos bevételi többlete van a szervezetnek, akkor hogy lehet, hogy a nyitóhoz képest csökken a záró? – kérdezte a vendégként jelen lévő politikus.

Komássy Kinga – aki tisztában van a számokkal – zavartan jelezte: „Most vettem észre, igen, most mondom, hogy valamit elrontottam. Igen, a matek, ez teljesen egyszerű, én azt a hibát követtem el, és mutatom, Tamás […]” Hosszas magyarázkodás után a kerületi politikus végül fényt derített a valós záróegyenlegre.

Katona Tamás megpróbálta kihámozni az elmondottak alapján a tényleges számot, és feltette a kérdést: „Na de akkor az 58 ezres záró az igaz, és a 402 ezres záró pénztár is? Tehát tulajdonképpen az év végén volt félmillió forintja a pártszervezetnek?”

Komássy Kinga azonnal rávágta, hogy „Igen, 460 ezer”. Ekkor azonban Torzsa Sándor, a Societas országos elnöke vágott közbe, és leszögezte: „Beszéljünk nyílt őszinteséggel, nem volt”.

Katona erre csupán annyit tudott mondani, hogy „Eszerint volt”. Torzsa sem hagyta azonban annyiban, és rögvest közölte: „Aszerint volt, de nem volt”.

Rövid szóváltás után azonban megoldódott a rejtély. Komássy Ákos, az MSZP józsefvárosi elnöke ugyanis felszólította Komássy Kingát, hogy „mondd el te a feketekasszát is, nem teljes a kép, mert a lényeg az, hogy […]

Komássy Kinga eleget is tett a kérésnek, és beszélt: „Jó, akkor legyen teljes a kép, akkor mondom a feketekasszának az elszámolását. A feketekassza az, ami egészen pontosan úgy néz ki, hogy 1,4 millió hiánnyal zárt a tavalyi év során, amely hiány valójában nem hiány, mert természetesen fedezve lett. A fedezet egyszer volt egy korábbi támogatásból származó 700 ezer forint. Volt egy olyan része, amit most sajnos ki kell mondanom, ki lett fizetve a fehérkasszából rendelkezésre álló pénzösszegből, de számlabefogadás nem történt, ez sajnos átcsoportosodott a fehérből a feketébe, és a többit én magam pótoltam”.

Katona Tamás ismét szót kér: Megkérdezhetem, hogy mi az a feketekassza? Komássy Kinga nem késlekedett, nyomban válaszolt: „Forradalmi kassza”. Ez volt az a pont, amikor Komássy Ákos úgy érezte, hogy az elhangzottakat meg kell magyarázni.

– Ezt érdemes tisztán látni. […] Tehát hogy azokat a kiadásainkat, amiket nem tudtunk bizonylattal fedezni, ilyenek voltak a tavalyi év folyamán az összes személyi kiadásunk, mert hogy sem irodavezetőknek, sem a helyetteseknek, sem a webmesterünknek nem volt állása, bejelentett állása. Megkapták azt, amiről egyébként az elnökség döntött, de hát a járulékoktól és egyebektől mentesítve futott a történet, és ilyenek voltak bizonyos kampánykiadásaink is, ezeket fedeztük úgy, hogy túlnyomó többségben, amint az hallható volt […] – ecsetelte a józsefvárosi MSZP elnöke.

Szó szót követett, a beszélgetés menete pedig újabb fordulatot vett. A támogatások és a támogatók kerültek terítékre. – Na most az a baj, hogy ezt utálom az ilyen bizalmas dolgokban, hogy bizalmasan tudhatom, hogy ezeken kívül jött be pénz, de egyébként nem tudhatom, tehát nem kérdezhetek rá – vetette oda Jóvér Ágnes. A megjegyzést adok-kapok követte, egyebek mellett szóba kerültek a közüzemi számlák, a közös költség, de volt hozzászólás a bankszámlaadatokkal összefüggésben is.

– Nekem olyan hallomásaim voltak, hogy nekünk ennél sokkal több pénzünk van. Ezért kérdeztem meg hatszor, és megkérdezem hetedszer is. Nem kaptunk kerületi nagyvállalkozótól soknullás összeget – intézte szavait Jóvér Ágnes a szervezet elnökéhez. Komássy Ákos arra kérte Jóvért, hogy ha van információja, mondja el, amit meg is tett. – Ööö, nem tudom, hogy igaz-e, mert, hogy senki nem mondja, én abban a megnyugtatott lelkiállapotban voltam, hogy igaz ugyan, hogy nem kapjuk a havi pénzeket, de azért Molnár Zsolttól bejött egy nagyobb összeg. – Komássy Ákos azonban rövid, határozott választ adott: „Nem jött be.”

– Nem jött be? Abban a megnyugtató helyzetben voltam, hogy igaz ugyan, hogy három kampányunk van, de van egy olyan kerületi vállalkozó, akitől hét számjegyű támogatást kaptunk 2013 végén – folytatta értesüléseinek sorolását Jóvér, ám Komássy Ákos ismét rövid, határozott választ adott: „Nem kaptunk.”

– Nem kaptunk? – értetlenkedett tovább Jóvér Ágnes, amire Komássy Ákos már a következőket mondta: „Nem, nem. Az történt, ne köntörfalazzunk, elmondom, hogy egymillió forintot kaptunk. Kiderült az is, hogy nem Molnár Zsolttól.”

A csörte ezzel lényegében véget is ért. A jelenlévők ezt követően visszatértek a „forradalmi kassza” okozta problémához.

Katona Tamás ekkor ismét magához ragadta a szót, és kijelentette: „Nem örülök neki, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult. […] De azt nem értem, hogy miért kellett a kettőt összekeverni.” A választ Komássy Kinga – aki tisztában van a számokkal – adta meg. – Azért került összekeverésre sajnos, és ez részben az én saram volt. […] Volt egy olyan döntés, hogy a feketekassza effektív pénzmennyisége ne legyen az irodában. Egyszerűen bármilyen ellenőrzés történik, nem jó, ha itt még egy pénzkazetta valahol, valamelyik szekrényből előkerül, ezért innen elkerült. Viszont a feketekassza-forgalom folyamatosan keletkezett, és ennek a finanszírozása történt az egyébként bent lévő pénzmennyiségből, ami a házi pénztárban volt.”

– Számla nélkül? – kérdezte Katona Tamás, amire Komássy Kinga csak annyit mondott: „Így van”. Katona ezután közölte, hogy „be kell tenni másik számlát”, majd hosszan értékelte a kialakult helyzetet. – Persze van kétféle kassza máshol is, tudom. […] Azt nem gondolhatta, ne haragudjatok, senki komolyan, hogy majd egyszer csak megindul a támogatás. Ezt az áprilisi választás után nem lehetett komolyan gondolni. […] Én most egyetlen dolgot tudok javasolni. Korrigáljátok az előző év végi mérleget vagy az év végi számlákat, és hozzátok rendbe. […] Hát minimum rendet kellene tenni, és ezért egy személy felelős, egyébként tisztelettel megjegyzem, a kerületi elnök.

Komássy Ákos az elhangzottakat követően csupán annyit mondott: „Ezt a napirendi pontot lezárom.”Szövevényes szocialista pénzügyek

„Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk” – fogalmazott két évvel ezelőtt az MSZP pénzügyeit firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc. Azt, hogy a volt miniszterelnök pontosan mire gondolt, a mai napig homály fedi. 2004 februárjában kiderült, Simon Gábor, az MSZP akkori elnökhelyettese több száz millió forintnak megfelelő összeget parkoltatott egy osztrák bankban. A pénz forrása vélhetően örök rejtély marad, hiszen a nyomozóknak a mai napig nem sikerült kideríteniük, hogy Simon Gábor miként jutott a mesés vagyonhoz. A szocialista feketepénzekről tett említést Zuschlag János is, miután kiszabadult a börtönből. A Napi Gazdaságnak adott interjúban közölte, azért, mert visszalépett a képviselő-jelöltségtől, ötvenmillió forintot kapott egy nejlonszatyorban. Ez azt követően történt, hogy megállapodott a Lendvai–Szekeres–Szilvásy trióval. A pénz eredetéről annyit mondott: „az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből, a székházban adta át valamelyik titkárnő, már nem emlékszem pontosan, hogy melyik”.
Forrás: MTI