Az emberek háromnegyedének jóval öregebb a szíve az életkoránál. Egy átlag amerikai férfi szíve nyolc évvel, míg egy átlag amerikai nő szíve öt és fél évvel idősebb.
A központ az ún. Framingham-féle szívvizsgálatot alkalmazta ennek megállapítására: ez figyelembe veszi a vizsgált személy egészségi állapotát, vérnyomását és betegségeit, valamint életmódbeli jellegzetességeit és függőségeit is.

Mindez gyakorlatiasabb nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy az emberek nagy részénél sokkal nagyobb esélye van a szívrohamnak, mint azt korábban gondoltuk volna. Ez pedig már amiatt is aggasztó, hogy Angliában és Amerikában minden negyedik haláleset szívroham következtében történik -állítja az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ, a CDC egyik új tanulmánya. 

Ami a tanulmány mögötti kutatást illeti: az ezt vezető Quanhe Yang és társai megbecsülték minden egyes amerikai államban az "átlagférfiak" és "átlagnők" életkorát, beleszámították ebbe az elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget és dohányzást is. Ezt követően pedig összehasonlították ezen becsléseket az igazi életkorokkal. 

A CDC azért használta az ún. Framingham-módszert, mert egyes kutatások szerint a hagyományos orvosi tanácsokhoz és figyelmeztetésekhez képest sokkal pontosabb eredményeket lehetett vele elérni. A CDC szakértői online tesztet is rendelkezésre bocsátottak, amellyel mi is megbecsültethetjük szívünk igazi életkorát. 

A kutatás szerint Mississippi államban található a legtöbb "idősebb szívű" felnőtt lakos, sorrendben ezután Nyugat-Virginia, Kentucky, Louisiana és Alabama következik. Ezen államokban magasabb az aránya a dohányzó, elhízott és más, szívrohamot indikáló tényezőkkel rendelkező lakosoknak. Ehhez képest Utah és Colorado államok tekinthetőek a legegészségesebbnek.

Yang szerint hiába csökkent az elmúlt években a szívroham okozta halálesetek száma a gyógyszereknek és prevenciós megoldásoknak hála, még mindig a szívroham a legpusztítóbb betegség az amerikai kontinensen. Férfiaknál az első szívroham 64,5 nőknél 72 éves korban jelentkezik általában. A CDC igazgatója, Dr. Tom Frieden hozzátette: túlságosan is egyszerű és rémisztő képet fest jövőnkről a tanulmány.