Döntött a kormány arról, hogy a Fóti Gyermekváros kapacitásait megnöveli – jelentette be Kovács Zoltán sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az intézkedést az elmúlt kilenc hónapban hazánkba érkező kísérő nélküli gyermekek nagy száma tette szükségessé.
Szükség szerint a kormány igénybe veszi Hódmezővásárhely, illetve a volt kormányzati üdülő, Balatonőszöd kapacitásait is arra a célra, hogy ezeket a gyerekeket el tudja látni, el tudja helyezni – közölte.
„Mindenkiről igyekszünk gondoskodni, a kiskorúak különleges eljárásban részesülnek természetesen a jelenlegi körülmények közt is.”
Családban, illetve kísérő nélkül összességében 2015-ben több, mint 44 ezren nyújtottak be 18 év alattiak számára menedékkérelmet, ebből mintegy 8600-an voltak valóban kísérő nélküli, kiskorú menedékkérő – ismertette a részleteket a kormánypárti politikus.

Megjegyezte: hazánk idén 51 kísérő nélküli kiskorúnak nyújtott nemzetközi védelmet nevelőszülőknél, illetve a gyermekvédelmi rendszerben.

„Mindenkiről igyekszünk gondoskodni, a kiskorúak különleges eljárásban részesülnek természetesen a jelenlegi körülmények közt is” – tette egyértelművé.

A román-magyar határon is folytatódik a műszaki határzár építése – erősítette meg a kormányszóvivő Szijjártó Péter korábbi bejelentését.

A döntést azzal indokolták, hogy a szerb-magyar határszakaszon létesített műszaki határzár miatt az embercsempészek várhatóan alternatív útvonalakat fognak keresni.

„Továbbra is fenntartjuk annak lehetőségét, ha ilyen típusú eltérítés bekövetkezik, akkor a műszaki határzár máshol is megvalósuljon” – emelte ki.



Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó közölte, a kormány döntött arról, hogy 200 millió forinttal támogatja azokat a széles nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező karitatív szervezeteket - a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot - amelyek részt vesznek a migránshelyzet kezelésében.

A főtanácsadó tudatta, a tompai tranzitzóna üres, Röszkén délutánig 48-an kértek menekültstátuszt. Eddig tizennyolc kérelmet utasítottak el, közülük tizenöt jogerőre emelkedett, hárman fellebbeztek a határozat ellen.
Kedden délután 4 óráig Csongrád megyében 174 határsértőt fogtak el, ellenük tiltott határátlépés bűncselekménye miatt eljárás indult - mondta Bakondi György.

(fidesz.hu)