Hogy mit mesélt Johnny Depp, az Oscar-díjas Eddie Redmayne és az átváltozóművész, Jake Gyllenhaal új filmjeikről? Ez is kiderül nyilatkozataikból.
Az Everest szereplői a Velencei Film Fesztiválon. Fotó: MTI/EPA
A 72. Velencei Filmfesztivál az egyik leggrandiózusabb esemény a filmes szakmában, még Cannes-t is felülmúlja. Az utóbbi hatalmas sikert hozott Nemes Jeles Lászlónak, aki a Saul fiáért a zsűri nagydíját hozhatta haza, viszont az idei velencei vetítéseken sajnos nem volt egy magyar alkotás sem. Ennek ellenére idén is bravúros volt a felhozatal, a rendezők közel 1800 film közül választották ki a szeptember 2. és 12. között levetített műveket.

Návai Anikó, A Szerettel Hollywood című műsorával ott volt a sztárokkal három igen kiváló alkotás premierjén, ahol exkluzív interjúk keretében faggatta a színészeket új filmjeikről, karakterükről, a mozik mondanivalójáról.

Everest

Az Everest szeptember 17-én érkezik a magyar mozikba, amit a Filmfesztivál nyitóestéjén vetítettek le a nagyközönségnek, ez igen nagy elismerésnek számít. Baltasar Kormákur története azt az 1996 májusában történt tragédiát dolgozza fel, amikor két nagy csapat is egyszerre indított expedíciót a világ legmagasabb hegycsúcsára. A hegymászók viharba kerültek, akik közül nyolcan sajnos örökre ott maradtak a hegyen.

Jason Clark, aki Rob Hall szerepét kapta a moziban, karrierje egyik csúcspontjaként élte meg, hogy beválogatták a filmbe. A színész még egyetemista volt, amikor a szerencsétlenség történt, már akkoriban arra gondolt, hogy ez a történet egyszer széles vászonra kerül, ezért is volt számára óriási dolog, hogy ő is részese lehetett a történet feldolgozásának. Jake Gyllenhaal számára -aki a másik hegymászó csapat vezetőjét, Scott Fischert játszotta - hatalmas felelősség volt elvállalni ezt a szerepet: "Mi színészek mindig felelősek vagyunk minden történetért, amit elmesélünk, a legfontosabb, hogy te magad mit hiszel és hogy ezt hogyan tudod kifejezni. Nekünk igenis rizikós dolog a csúcson lenni. Nekem ez az élet metaforája, mindenkinek megvannak a maga elképzelései, mit akar elérni az életben, mit kockáztatna azért, hogy felérjen a csúcsra."

Fekete mise

A Fekete misében nyújtott alakítása miatt már most Oscar-díjat kiáltanak a kritikusok, sokak szerint Johnny Depp élete legjobb alakítását nyújtja a leghírhedtebb amerikai bűnöző életét bemutató életrajzi drámában. James Bulgert 1965-ben csukták le fegyveres rablásért, aki szabadulása után 19 gyilkosságot követett el. Az ő szenátor testvérét Benedict Cumberbatch játssza a filmben, Bulger szerelmét Lindsey-t pedig Dakota Johnson, aki szíve legmélyén úgy gondolja, hogy bár James rideg személyiség volt,  kedvesének inkább a kedvesebb arcát mutatta, mintsem a durvát és kegyetlent. Johnny Depp, aki csak is a Szeretettel Hollywoodból műsorvezetőjének nyilatkozott a Filmfesztivál alatt, a való életből próbálta felépíteni karakterét.
Johnny Depp és Dakota Johnson. Fotó: MTI/EPA
"A szomorúságért nem kell a szomszédba menni, nem volt nehéz összekaparni mitől lehetek szomorú. De nagyon izgalmas volt összehozni ezt a fickót, aki tényleg tele volt keserűséggel és indulatokkal, már egészen gyermekkora óta. Ő egészen tudatosan rakta össze magát, közben azért mégis volt szíve, én ebből építkeztem. Ha mindezt sikerült átadnom, annak nagyon örülök" - köszönte meg az elismerő szavakat a filmcsillag.

A dán lány

A tavalyi Oscar-díjas Eddie Redmayne idén is magasra emelte a lécet. A dán lányban egy fiatal festőt alakít, aki az 1920-as években jön rá, hogy rossz testbe született. A jövő év elején mozikba kerülő alkotás főszereplője, a svéd felfedezett, Alicia Vikander például a mai napig alig tudja elhinni, hogy európai színésznőként sikerült bekerülnie egy ilyen horderejű filmbe.

"Látszik, hogy változik a filmipar, minden egyre globálisabbá válik. Ha ismered a nyelvet simán együtt dolgozhatsz olyan rendezőkkel és színészekkel, akik teljesen más országokból jöttek." - mesélte izgatottan a dráma főszereplője.
Eddie Redmayne, Alicia Vikander és A dán lány rendezője Tom Hooper. Fotó: MTI/EPA
Eddie Redmayne ezzel a történettel ismét ott lehet az Oscar várományosok között, idén azonban nem a szoborért dolgozott, hanem csak és kizárólag a filmért:

"A tavalyi évhez képest a különbség az, hogy most minden csak a filmről szól. Erre a mozira majdnem hat évig készültünk, itt tényleg az most a legfontosabb, hogy minél több emberhez eljusson. Nagyon féltem ezt a történetet, hiszen a premier után már nem csak az enyém. Ha a nézőknek tetszik és beszélnek róla, az már önmagában csodás."