Amikor elkészítették a csoportbeosztást a jövő évi franciaországi labdarúgó-Eb selejtezőire, Anglia, Csehország, Ausztria és Izland akár össze is kerülhetett volna az első, a második, a harmadik és az ötödik kalapból. A nevezettek azonban most egy társaságban vannak, két fordulóval a zárás előtt egyelőre ők abszolválták a kvalifikációt. Bár válogatottunk kedden nem játszott, mégis közelebb került az Eb-hez.
A majdnem egyhetes meccsdömping végén tegnapelőtt az E csoportban az angolok már páholyból verték 2-0-ra a svájciakat, és Wayne Rooney azután, hogy múlt csütörtökön befogta Bobby Charltont, gyorsan meg is előzte. A végeredményt büntetőből beállító manchesteri gólvágó kerek ötvenedik alkalommal volt eredményes a válogatottban, és immár egyedül tartja a szigetországi rekordot.

„Eszméletlenül büszke vagyok, ezt az éjszakát soha nem felejtem el” – bökte ki. S ezzel az éjszakával így lehet egész Ausztria is; az osztrák csapat idegenben 4-1-re gázolta el a svédeket, és ezzel végérvényessé vált, hogy a G csoport élén végez. David Alaba már a 9. percben „bepanyenkázott” egy 11-est, és a hazaiak vesszőfutásának ez csak a kezdete volt. Zlatan Ibrahimovic a 91. percben szépített, ami már senkit sem érdekelt. Szomszédaink, akiknek egy pont is elég lett volna az üdvösséghez, ezt megelőzően csak egyszer, 2008-ban szerepelhettek kontinenstornán; de arra kijutniuk korántsem volt ekkora bravúr, mert társrendezők voltak.

A svédek zakója nekünk sem jött rosszul, miként az sem, hogy a szlovák–ukrán találkozó döntetlen lett, az észtek pedig kikaptak a szlovénektől. Bár elméletileg az F csoportban még a biztos továbbjutást jelentő első két hely egyikén is végezhetünk, ez már nem csak rajtunk múlik; így érdemesebb az ugyancsak Eb-részvételt érő „legjobb csoportharmadik” pozíciót célkeresztbe venni. Ha itthon legyőzzük a Feröer-szigeteket, akkor a pótselejtező biztos, a zárókörben pedig idegenben a görögök elleni döntetlen rengeteget érhet. De Athénban ki is kaphatunk, ha Hellasz fiai előtte Belfastban vereséget szenvednek. (Megjegyzendő, hogy a csoport papíron legerősebb, de nyolc meccsen csak három pontot összekaparó, jelenleg utolsó csapatát rajtunk kívül mindenki mattolta legalább egyszer.) A harmadik helyezettek közötti összevetésbe a hatodikok elleni eredmények nem számítanak bele – mert az I csoportban csak öten vannak –, s ha a görögökkel szembeni eredményeink esnek ki, akkor 15 ponttal kerülünk fel a speciális tabellára.

A jelenlegi csoportharmadikok közül Ukrajna 16, Horvátország és Írország 15, Izrael 13, Svédország, Szlovénia és Törökország 12, Albánia 11 ponttal áll. Az I csoportban – ahol tehát nincs kieső eredmény – az albánok jó eséllyel pályázhatnak a második helyre is, s ha a dánok, akiknek már csak egy meccsük maradt, nem nyernek Portugáliában, legfeljebb 13 ponttal fejezhetik be a selejtezőket. A C csoportban az ukránok mennek Macedóniába és fogadják a spanyolokat, a papírforma alapján három vagy négy pontot szerezhetnek, viszont hatot biztosan elveszítenek – akár Macedónia, akár Luxemburg kerül a tabella aljára –, így 13-14 pont néz ki nekik. A kijevi spanyolverés persze keresztülhúzná a számításainkat.

A H csoportban a horvátoknak már szeptember 17-én eggyel kevesebb pontjuk lehet. Az olaszok elleni meccsükön a spliti stadionban horogkereszt volt a fűbe égetve, ezért az UEFA már kirótta a büntetést, de az a fellebbviteli bizottság döntéséig nem jogerős. Ha a jövő héten helybenhagyják, a horvátok hiába szereznek hat pontot, a máltaiak elleni hat lejön tőlük, így csak 14-gyel zárhatnak. (Déli szomszédainknál tegnap menesztették Nico Kovac szövetségi kapitányt, akinek az oslói 0-2 okozta a vesztét.) A D csoportban az írek sem számolhatnak a Gibraltár elleni győzelmeikkel, s ők a németekkel és a lengyelekkel találkoznak. Ha mégis mindkétszer nyernének, akkor a lengyelek kerülnek mögénk. A B csoportban az izraeliek és a bosnyákok Andorrát kalapálták el „feleslegesen”, az E-ben a szlovének San Marinót. Nálunk viszont a csoport törpéje oda-vissza verte az óriást – a Feröer-szigeteknek csak az a hat pontja van, amit a görögöktől vett el –, és ebből most sokat profitálhatunk. Persze először nekünk másodszor is el kell náspángolnunk a törpét.

Eb-selejtező, 8. forduló C csoport: 
Fehéroroszország–Luxemburg 2-0, 
Macedónia–Spanyolország 0-1, 
Szlovákia–Ukrajna 0-0; az 

állás: 
1. Spanyolország 21, 
2. Szlovákia 19, 
3. Ukrajna 16, 
4. Fehéroroszország 7, 
5. Luxemburg 4, 
6. Macedónia 3. 

E csoport: 
Anglia–Svájc 2-0, 
Litvánia–San Marino 2-1, 
Szlovénia–Észtország 1-0; az 

állás: 
1. Anglia 24, 
2. Svájc 15, 
3. Szlovénia 12, 
4. Észtország 10, 
5. Litvánia 9, 
6. San Marino 1. 

G csoport: 
Liechtenstein–Oroszország 0-7, 
Moldova–Montenegró 0-2, 
Svédország–Ausztria 1-4; az 

állás: 
1. Ausztria 22, 
2. Oroszország 14, 
3. Svédország 12, 
4. Montenegró 11, 
5. Liechtenstein 5, 
6. Moldova 2.