Nem csak II. Erzsébet nevéhez fűződnek rekordok, hiszen elsőszülött fia, Károly walesi herceg a „legrégebbi trónörökös”, aki 67 évesen is arra vár, hogy valamikor majd megörökli édesanyjától a koronát.
A szokásjog alapján a szigetországban az öröklési rendet az idősebbet követi a fiatal elv határozza meg. Sokáig a férfiaknak is elsőbbségük volt a női trónörökösökkel szemben, azonban Vilmos herceg leszármazottaitól fogva ez a szabály már nincs hatályban. A trónöröklés a II. Erzsébetet követő időszak egyik legfontosabb kérdése lehet, hiszen egészen egyértelmű, hogy Vilmos herceg egy fiatal nemzedék jelképe, és népszerűsége jóval felülmúlja édesapjáét. Károly elfogadottsága szempontjából a fordulópontot Lady Diana Spencerrel kötött házassága jelentette, hiszen a „szívek királynőjének” tragikus halála, és Károly viszonya Camilla Parker Bowlesszal elfordította a trónörököstől a közvéleményt.

Vilmos herceg megítélése ennél sokkal jobbnak mondható, hiszen a britek többsége szimpatizál a kölyökképű családapával, aki nemrég mentőhelikopter-pilótának állt, hogy így szolgálja a koronát. A közvélemény-kutatások többsége arról tanúskodik, hogy kevesen szeretnének koronát látni a walesi herceg fején, és még kevesebben adnának királynéi rangot feleségének, Camilla cornwalli hercegnőnek. Áprilisban a Daily Mail brit bulvárlap által megkérdezettek mindössze 53 százaléka tartotta kedvelhetőnek Károlyt, míg 79 százalékuk szerint Vilmos a királyi család legszerethetőbb tagja. Persze a felmérések nem számítanak a monarchia évszázados hagyományaival szemben, így Vilmos csak kivételes esetben előzhetné meg édesapját. Az egyik lehetőség épp az lenne, ha Károly herceg lemondana fia javára a trónról, azonban egy olyan ember, aki közel hetvenévesen is a koronára vár, aligha fogja ezt megtenni.