Kapcsolódjunk ki, be, össze! - így hangzik a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei jelmondata. A felszólítás jól tükrözi az országos rendezvény szándékát: a múzeumok egymással, helyi közösségekkel, oktatási intézményekkel összefogva a látogatók minél szélesebb körét megszólítva ajánljanak színvonalas kulturális programokat. Fontos cél az is, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, mint az egész életen át tartó tanulás színhelyeihez, mint kutatási és tudásközpontokhoz, s mint egy helyi közösség aktív életteréhez.
A rendezvénysorozat idején, szeptember 28.­–november 15. a Déri Múzeum és tagintézményei is számos programmal várják a látogatókat.

DÉRI MÚZEUM
CSAK ITT, CSAK MOST – PINCÉTŐL A PADLÁSIG

Ez a tematikus múzeumi program 2006 óta nagy sikernek örvend a közönség körében, ezért 2015-ben is lehetőséget kapnak  a látogatók, hogy bekukkantsanak a kulisszák mögé. A múzeumok is szívesen  engednek betekintést a látogatók elől egyébként elzárt múzeumi terekbe, hogy bemutassák kevésbé ismert  tevékenységeiket. A program akkor éri el célját, ha a látogatók ezentúl nem csupán kiállítási helyszínként gondolnak a múzeumokra, hanem észreveszik azt a mögöttes és hiteles tudást, amely az intézmények legfőbb értéke. 

Idén a múzeumokban a „Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig” címmel kalauzolják a munkatársak az érdeklődő látogatókat. Debrecenben a Déri Múzeum is különleges, sosem látott érdekességekkel szórakoztatja majd a betérőket.

A LÁMPÁS ÉN VAGYOK – TANÁROK NAPJA & OVISOK A MÚZEUMBAN!  

A lámpás én vagyok – Tanárok Napja

A 2013-ban hagyományteremtő szándékkal létrehozott program elérte célját: jelentősen növelte a pedagógusok körében a Múzeumok Őszi Fesztiváljának  ismertségét. Újdonság a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy 2015-ben a szervezők nem kötötték egy kijelölt naphoz ezt a programot: minden múzeum, a helyi sajátosságok figyelembe vételével dönthette el, hogy mely napon tudja a legtöbb pedagógust megszólítani. 

A Déri Múzeum október 5-én várja majd pedagógus látogatóit, bemutató foglalkozás és kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkedhetnek a Déri Múzeum, a MODEM, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállításaival, valamint a hozzájuk kapcsolódó rendhagyó múzeumi órákkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és szakkörökkel.

A Tanárok Éjszakája mellett idén lesz Óvodapedagógusok Napja is, Debrecenben október 12-én. A program célja, hogy az óvodapedagógusok megismerjék, miként tudnak a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódni,és hogy az óvónők egy kötetlen, oldott hangulatú programon találkozzanak, kapcsolatokat építsenek, és információkkal gazdagodjanak a legkisebbek érdekében. 

Ez a találkozó Debrecenben a tanároknak szóló bemutató mintájára zajlik, azaz a helyi óvodapedagógusok a Déri Múzeum, a MODEM, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállításaival és a hozzájuk kapcsolódó múzeumpedagógiai ajánlatokkal ismerkednek majd.

MODEM
ALKOSSUNK EGYÜTT! – A NAGY RAJZOLÁS  

2009 óta a Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik legnépszerűbb eleme az Angliából induló „The Big Draw”, azaz „A Nagy Rajzolás”. A nemzetközi akció célja minél szélesebb tömegeket bevonni a közös vizuális alkotás folyamatába. A program alkalmat teremthet arra is, hogy az együttes alkotás élményén keresztül közösségek épüljenek a múzeumok köré.

A programponthoz Kesze-kusza portrékirakó címmel kapcsolódik október 14-én a Déri Múzeum. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2015 júliusában nyitotta meg Újratervezés/Re-Planning című kiállítását. A tárlathoz illesztett múzeumpedagógiai foglalkozáson a kiállított portrék alapján új műveket hozhatnak létre a gyerekek. Ezeket, a foglalkozás vezetőjének segítségével egyetlen óriási alkotássá fűzik majd össze. 

Szeretettel várunk mindenkit, aki részt szeretne venni egy nagy közös újratervezésben!

DEBRECENI IRODALOM HÁZA
16+ MÚZEUMI TALÁLKOZÁSOK – REJTÉLY A MÚZEUMBAN

A fiatalokat célzó témakör már évek óta fontos része az országos fesztivál programkínálatának, hiszen ennek a korosztálynak a megnyerése kulcsfontosságú. Ők a jövő családanyái, -apái, akiknek a múzeumokhoz való hozzáállása példát ad gyermekeik számára is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén megújult a tematika: 2015-ben a rejtély került középpontba.  

Üvegpohár és csikóbőrös kulacs – bulizz Adyval és Csokonaival!

Milyen lenne ha a két költő találkozna a debreceni Nagytemplom előtt, vagy éppen egy borozóban? Miről beszélgetnének? Mivel koccintanának? Mit szólna Csokonai Ady verséhez? Milyen verset írna ő maga Adyról?

A debreceni állandó kiállítás tereihez kapcsolódva a Debreceni Irodalom Házának füves udvarán épített „pálya” segítségével haladhatnak a diákok a fiatal Ady Endre debreceni éveit, és a tapasztalt Csokonai Vitéz Mihályét kísérve. Az utat képek, versek, reprodukciók szegélyezik, így kereshetik a gyerekek az „átjárót”, hogy a két költő találkozhasson.

MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM
MESTERSÉGEK NYOMÁBAN

Az országos múzeumi fesztivál idei, legújabb rendezvénye a Mesterségek nyomában címet viseli. Célja mára már elfeledett, vagy kevésbé ismert mesterségek újjáélesztése. A Déri Múzeum ehhez a programponthoz a híres debreceni mézeskalácsosság bemutatásával csatlakozik október 21-én.

MIT CSINÁL A SZOBRÁSZ?

Bár elfeledettnek igazán nem mondható - ám a szobrászat kulisszatitkaiba is sokan szívesen bepillantanának. A Déri Múzeum erre is lehetőséget ad, november 7-én. A látogatók délelőtt rendhagyó tárlatvezetésen ismerhetik meg a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállítását, délután pedig maguk is belekóstolhatnak az alkotás folyamatába. A nap végére – Juha Richárd szobrászművész segítségével - válaszolhatnak majd a program címében szereplő kérdésre, amely úgy szól: Mit csinál a szobrász?